Risc ridicat de avalanșă la peste 1800 de metri, în Munții Făgăraș
foto: arhivă

Potrivit buletinului nivometeorologic emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru data de 1 februarie 2024, riscul de avalanșă în România este însemnat la altitudini de peste 1800 de metri.

În această zonă, stratul de zăpadă s-a umezit și tasat ușor pe fondul insolației și a temperaturilor apropiate de 0 grade Celsius. În partea superioară a stratului regăsim stratul cu rezistență redusă, acumulat în urmă cu câteva zile și care măsoară pe alocuri 25-30 cm, depus peste un strat mai vechi, parțial stabilizat. În zona crestelor se mențin plăcile de vânt cu rezistenţă scăzută, formate de vântul intens din zilele precedente îndeosebi pe versanții estici și sudici. În profunzime rezistenţa stratului este în creștere, fiind intercalate mai multe cruste de gheaţă. În zonele adăpostite sunt prezente în continuare depozite şi troiene de zăpadă însemnate.

În aceste condiții, riscul de declanșare a avalanșelor de dimensiuni medii sau chiar mari este însemnat. Acestea se pot declanșa în special la supraîncărcări, dar izolat și în mod spontan după-amiaza, pe pantele suficient de înclinate.

Sub 1800 de metri, riscul de avalanșă este moderat. Stratul de zăpadă este ușor umezit, iar în special pe versanții nordici, unde s-a acumulat mai multă zăpadă, se întâlnește local un strat cu rezistență mai redusă în primii 20 cm. Pe anumite pante înclinate, în special de la altitudini de 1500-1800 m, mai ales la supraîncărcări, stratul parțial instabil din partea superioară poate aluneca peste cel compact şi mai stabil din adâncime, favorizând astfel declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici și cu totul izolat medii.

Ultima oră

Comentariul meu