Persoanele cu tulburări psihice vor putea fi internate nevoluntar în orice spital din România. Cu anumite condiții

Guvernul României a aprobat  ordonanţa pentru modificarea art. 55 din Legea sănătăţii mintale şi a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul instituţiei.

De la 1 februarie 2014,  internările nevoluntare, în cazul acestor bolnavi, vor putea fi efectuate și în cadrul secțiilor de psihiatrie, nu numai în spitalele de psihiatrie de profil, dacă au condiții adecvate pentru îngrijiri de specialitate, se arată în ordonanţă.

Modificarea este justificată de existența secțiilor de psihiatrie, atât în cadrul spitalelor de psihiatrie, cât și în cadrul spitalelor universitare, județene, municipale, clinice sau de urgență, astfel fiind creată posibilitatea creșterii accesului bolnavilor la astfel de servicii, după cum rezultă din nota de fundamentare.

Solicitarea internării nevoluntare a unui bolnav psihic  presupune internarea fără acceptul său, în situaţia în care acesta poate pune în pericol viaţa sa sau a altor persoane şi se poate face de către: medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană; familia persoanei; reprezentanții serviciilor abilitate ale administrației publice locale; reprezentanții politiei; jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor.

De asemenea, mai există și situația internării nevoluntare în caz de urgență, situație în care medicul psihiatru, după evaluarea stării de sănătate mintală a persoanei aduse și după aprecierea oportunității internării nevoluntare, dispune internarea nevoluntară a pacientului şi informează reprezentantul legal sau autoritatea tutelară.

Ultima oră