val de tentative de fraudă în numele enel şi hidroelectrica. atenție la postările false din mediul online

Tot mai multe tentative de fraudă online, prin care se promovează false scheme de investiții, la companiile Enel şi Hidroelectrica, care promit câştiguri exagerate, folosind imaginea video şi vocea unor personalităţi din Romania, au împânzit în aceste zile reţelele de socializare.

Mai exact, postări video false, care îi prezintă pe politicieni, vedete de televiziune, nume cu rezonanţă din domeniul bancar, încurajând cetățenii să investească în această scheme fictive, pentru a obține câștiguri. Imaginile par reale, însă la o analiză atentă se poate observa că vocile sunt puțin distorsionate, iar mișcările feței arată nenatural.

De pildă, în zeci de postări video, din conturi diferite, prin care se încearcă păcălirea cetățenilor, cu o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL, în care se pretinde că gigantul energetic vinde acțiuni către români, cu ″profit garantat de 9.000 RON sau chiar mai mult în fiecare lună″, în urma unei ″investiții″ minime de ″doar 1.200 RON″.

val de tentative de fraudă în numele enel şi hidroelectrica. atenție la postările false din mediul online

Sau, în cazul Hidroelectrica, se foloseşte acelaşi text, în formă scrisă, sau un conţinut audio-video, de tip deep-fake, falsificat cu ajutorul inteligenței artificiale, adică înregistrări video sau audio cu persoane care arată și sună ca și cum ar fi reale, însă nu sunt.

Compania Hidroelectrica, pe  contul  său de socializare, are postate multiple mesaje de atenţionare, asupra apariției în mediul online a anunţuri ce promit oportunități exagerate de câștig din tranzacționarea acțiunilor societății pe diverse platforme: „Reprezentanții societății nu au încurajat și nu încurajează, prin declarații publice, utilizarea unei anumite platforme de tranzacționare. Nu vă lăsați înșelați de „citate” utilizate în acest sens, asociate cu diverse nume. Vă transmitem că acestea nu sunt reale”.

Totodată, compania  aduce în atenţie recomandări de evitare a acestor tip de fraude:

„ Înainte de a lua o decizie de investiții, folosiți pentru informare doar surse oficiale, serioase și credibile: site-ul companiei, site-ul BVB, presa de specialitate. Nu încărcați datele personale sau informațiile bancare pe platforme online care promit astfel de câștiguri. Raportați informațiile false pe care le întâlniți pe platformele online„.

Ultima oră

Comentariul meu