primul implant cerebral uman al companiei lui elon musk. suport în paralizii şi depresie

Elon Musk a anunţat că Neuralink, compania al cărei co-fondator este, a realizat, acum câteva zile, primul său implant cerebral la un pacient.

Implantul, de mărimea unei monede, fusese plasat anul trecut în creierul unei maimuţe. Animalul a reuşit să joace jocul video „Pong” fără controler sau tastatură, folosind doar undele cerebrale, potrivit celor de la Neuralink.

primul implant cerebral uman al companiei lui elon musk. suport în paralizii şi depresie

„Primele rezultate arată o activitate neuronală promiţătoare”, a scris Elon Musk pe  contul său X,  subliniind că implantul este menit să îi ajute pe pacienţii paralizaţi să meargă din nou.

Dispozitivul este în prezent în studii clinice, care sunt deschise unor persoane care au tetraplegie din cauza sclerozei laterale amiotrofice (ALS) sau a unei leziuni ale măduvei spinării, dar şi să redea vederea orbilor şi chiar să vindece boli psihiatrice precum depresia, se arată pe contul miliardarului.

De asemenea, Elon Musk îşi propune să ofere implantul său tuturor, pentru a permite o mai bună comunicare cu computerele şi pentru a controla, potrivit acestuia, „riscul pentru civilizaţia noastră” reprezentat de inteligenţa artificială.

Nu este pentru prima dată când are loc un implant în creierul uman, premiera fiind prezentată acum 5 ani,  de către Institutul Grenoble Clinatec,  care a lansat un implant dedicat persoanelor tetraplegice, menit să anime un exoschelet şi să îi ajute să îşi mişte braţele.

Ultima oră

Comentariul meu