cine sunt cei trei ierarhi vasile cel mare, grigorie şi ioan, prăznuiţi în 30 ianuarie

In fiecare an, pe data de 30 ianuarie, sunt prăznuiţi Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz şi Ioan Gură de Aur, care  au trăit în secolul al IV-lea şi sunt consemnaţi în istoria Bisericii ca ocrotitori ai învăţământului teologic şi apărători ai dreptei credinţe.

„Sfântul Vasile cel Mare, pe lângă multele omilii şi cărţi pe care le-a scris, s-a îngrijit de cei bolnavi, de cei săraci, de cei flămânzi, de călători şi a creat, lângă oraşul Cezareea Capadociei, un orăşel numit Vasiliada, pentru a da posibilitatea celor bolnavi să fie trataţi. Sfântul Vasile cel Mare, intre altele, pune bazele vieţii călugăreşti de obşte.

Sfântul Grigorie a spus că săracii sunt portarii împărăţiei cerurilor, judecători aspri pentru cei nemilostivi şi avocaţi sau apărători puternici pentru cei milostivi.

Sfantul loan Gură de Aur, cu statura mijlocie, avea capul mărişor, era puţin chel, cu părul negru, ochii strălucitori, pătrunzători şi avea îndeosebi o mare energie în a spune adevărul pe faţă. Era foarte bogat, ca şi Grigorie şi ca Vasile cel Mare [care] au dat tot săracilor. Sfântul loan şi-a vândut averea sa şi a împărţit-o la săraci, toată. A făcut case de milostenie, case de îngrijire a bolnavilor, a săracilor, a bolnavilor irecuperabili din Constantinopol.

Sfântul Ioan Gură de Aur a rostit o mulţime de predici în favoarea milosteniei, în favoarea ajutorării săracilor şi a spus că Hristos este prezent în potirul din Sfântul Altar, dar şi în fiecare om sărac, umilit, în fiecare om care suferă şi aşteaptă de la noi un semn al iubirii frăţeşti milostive”, conform site-ului  Patriarhiei .

In anul 1936, la Congresul Facultăţilor şi institutelor universitare de la Atena, s-a hotărât ca Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile Cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur să devină patronii spirituali sau ocrotitorii tuturor şcolilor de teologie ortodoxă pentru că vedem la fiecare dintre ei credinţa unită cu cultura şi teologia cu viaţa, iubirea faţă de Dumnezeu cu iubirea faţă de semeni .

Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur este hramul tuturor şcolilor de teologie ortodoxă din lume, inclusiv al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”, din Sibiu.

FOTO:  „Cei trei Sfinți Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur sunt redați central, în picioare, îmbrăcați în veșminte arhierești, purtând mithră pe cap și având aureolă, binecuvântând ”, conform descrierii de pe  site-ul  Institutului Naţional al Patrimoniului.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu