podcast: cum s-a schimbat portul în mărginimea sibiului?

Obiectele au o memorie a lor, dar au nevoie să fie băgate în seamă ca să devină cu adevărat vii și să primească o semnificație.

Spre exemplu, ce s-ar fi întâmplat cu rochia de mireasă făcută în 1883, aparținând Mariei Nănaș din Tilișca, dacă n-ar fi fost descoperită și descrisă de muzeografi la mijlocul secolului trecut? Sau cu numele Mariei lui Bocșe Rodean, despre care am aflat că în anul 1910, când s-a măritat, a fost ultima femeie care a îmbrăcat la biserică rochia de mireasă albă, cu sarafan și mânecă largă, specifică Mărginimii?

Ar fi fost uitate, de bună seamă, și n-ar mai fi existat nicio poveste despre ce a fost odată și despre cum lucrurile s-au schimbat. Căci s-au schimbat fundamental și din colorate, vibrante, au devenit alb-negru, uneori întrețesute cochet cu un fir auriu, așa cum le cunoaștem azi.

În ediția aceasta a podcast-ului Ora de Sibiu vă invit să aflați motivul acestei schimbări drastice a portului din Mărginime și să vă plimbați prin muzeu, având-o ca ghid pe doamna Mirela Crețu, directorul Direcției de Management al Colecțiilor din Muzeul ASTRA. Domnia sa vă va oferi un tur ghidat al expoziției intitulate „Cămașa, eleganța veșmântului” și vă va vorbi despre grupurile de femei care se întâlnesc fizic dar și în spațiul virtual la șezătoare, pentru a învăța să coase ie.

Pentru a vă ajuta să vă imaginați obiectele despre care vorbim, am realizat o galerie foto în care veți putea descoperi exponatele descrise, cu numele menționate în conversație.

Ultima oră

Comentariul meu