amenzi de aproape 700.000 de lei, date opc în perioada sărbătorilor, la sibiu. produse expirate și cu prețuri diferite la casă față de cele de pe ambalaj
Sursă foto: PortalSM

În baza Ordinului emis de Instituția Prefectului s-au realizat mai multe controale ale ANPC, în perioada sărbătorilor, la  Târgul de Crăciun, dar și la patiserii, cofetării, piețe și pensiuni. În urma controalelor s-au descoperit mai multe nereguli și au fost date amenzi usturătoare.

În luna ianuarie, s-au efectuat controale la un număr de 162 operatori economici: în magazine alimentare și nealimentare, supermarketuri, hipermarketuri, târguri specifice, piețe agroalimentare și unități turistice din județul Sibiu. Din cei 162 de operatori economici, la 125 au fost găsite abateri. Astfel, s-au controlat 11.250 kilograme de produse, dintre care s-au găsit 1839 kilograme de produse cu abateri. Pentru abaterile constatate la produse si
servicii oferite consumatorilor, s-au dat 125 de avertismente, dintre care: 82 amenzi contravenționale în valoare totală de 679 000 lei și 45 avertismente.

Principalele nereguli găsite de către inspectorii ANPC au fost probleme la carnea vrac și la cea reambalată. Printre nereguli au fost identificate lipsa datei de expirare, nerespectarea condițiilor de păstrare la preparate din carne specifice sărbătorilor precum cârnați, tobă, mușchiuleț file și carne tocată, etichetare incorectă și lipsa prețului afișat.

La produsele de patiserie și cofetărie au fost găsite cu ambalaje unde nu apăreau ingredientele în limba română, fără data de expirare, dar și produse cu termen de valabilitate depășit și prăjituri ambalate care conțineau produse deteriorate și sfărâmate în
interiorul ambalajului sau produse cu prețuri care nu coincideau la casă.

De asemenea, inspectorii ANPC au găsit produse din ciocolată expirate. Batoane cu cacao,
halviță cu stafide și turtă dulce păstrate necorespunzător. La fel ca și la alte produse, și aici au fost descoperite diferențe de preț între cel de pe ambalaj și cel de la casă.

Nereguli au fost găsite și în ceea ce privește modul de comercializare, etichetare, prezentare și publicitate a jucăriilor, ornamentelor de Crăciun și a produselor nealimentare specifice sărbătorilor de iarna. Mai exact, au fost găsite produse fără datele importatorului, fără lipsa de instrucțiuni în limba română, cu etichete greu vizibile și cu informații incorecte.

Nici locurile de cazare nu au fost trecute cu vederea de către inspectorii ANPC. Mai multe pensiuni au fost sancționate pentru că nu aveau dotări complete conform categoriei de clasificare turistica, precum lipsa saltelelor de protecție la paturi, lipsa mapelor de prezentare și informare a turiștilor privind serviciile suplimentare oferite de unitățile de cazare și condiții de igienă necorespunzătoare în băi, precum depuneri de calcar, suprafețe cu mucegai prosoape și lenjerii cu grad ridicat de uzura.

Totodată, au fost oprite de la comercializare produse periculoase și neconforme în cantitate 380 kg, în valoare de 10 250 lei și oprirea temporara de la comercializare până la remedierea
deficiențelor constatate pentru 1459 kg produse alimentare și 380 bucăți de produse nealimentare neconforme în valoare totală de 46 350 lei.

 

Ultima oră

Comentariul meu