românii din diaspora nu se întorc acasă doar pentru bani. serviciile de sănătate, educația și infrastructura sunt mai importante decât salariul

Un sondaj realizat pe un grup de Facebook cu români care muncesc peste hotare a arătat că niciunul dintre respondenți nu s-ar întoarce în România doar pentru un salariu mai mare, relatează Digi24.

Răspunsurile respondenților au arătat că, pentru cei care sunt plecați în străinătate de mai mulți ani, serviciile de sănătate, educația, infrastructura, dar și mentalitatea oamenilor sunt mult mai importante decât banii câștigați.

„Oamenii nu iau în calcul să revină, în condițiile în care în România lucrurile nu s-au îmbunătățit ori s-au schimbat foarte puțin în bine, oamenii nu iau în calcul să revină, chiar dacă le este dor de familie sau de rude”, a declarat unul dintre respondenți.

Psihologul Daniel David susține că lucrurile sunt mai nuanțate și că există deopotrivă români care s-ar întoarce acasă, dacă ar fi la fel de bine plătiți pentru munca lor ca în străinătate.

„Cei care sunt de o perioadă lungă de timp în străinătate au intrat într-o altă cultură, c-un alt profil psiho-cultural, în care oamenii cei mai mulți sunt deja emancipați. Când ești emancipat, banii încep să nu mai conteze atât de mult. Ești orientat către alte aspecte importante – educație, sănătate, servicii, grija față de mediu. Ai preocupări dincolo de tine, mai puțin egoiste”, a explicat Daniel David.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, în străinătate locuiesc aproximativ 5,7 milioane de români.

Ultima oră

Comentariul meu