Comisii de analiză şi sancţiuni dure, în noul cod de etică şi deontologie universitară

Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică propunerea de proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Codului   -cadru de etică și deontologie universitară, care cuprinde, în premieră, un set de standarde de referinţă de etică şi deontologie universitară în management universitar.

Responsabilitatea și obligativitatea respectării normelor de etică și deontologie universitară revine tuturor membrilor comunității academice din cadrul fiecărei instituții de învățământ superior.

Plagiatul, absenţa indicării surselor în lucrările academice, nedivulgarea surselor de finanţare a proiectelor de cercetare sunt considerate încălcări ale normelor de etică şi deontologie universitară, potrivit noului cod.

Una dintre noutăţile  pe care le presupune codul de etică se referă la faptul că,  la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ superior, se înfiinţează comisii de etică universitară, cu un mandat de 4 ani.

Comisiile de etică universitară din instituțiile de învățământ superior analizează sesizările cu privire la săvârșirea faptelor ce pot constitui abateri, cum ar fi:  folosirea autorității pentru a obține calitatea de autor sau coautor al publicațiilor persoanelor din subordine ori pentru a obține salarizare, remunerare sau alte beneficii materiale pentru soți, afini ori rude până la gradul al III-lea inclusiv; orice formă de exploatare, hărțuire sau discriminare pe motive politice, de rasă, religie, sex, orientare sexuală, origine națională, statut marital, handicap sau condiție medicală, vârstă, cetățenie sau alte motive arbitrare sau personale.

De asemenea, documentul stabileşte incompatibilităţi şi situaţii de conflict de interese în activitatea din cadrul instituţiilor de învăţământ superior.  De pildă, situația în care o persoană deține sau exercită una dintre funcțiile de conducere de rector, de prorector, de decan, de prodecan, de director de departament sau director de filială și este numită sau aleasă în funcția de ministru, secretar de stat, primar, viceprimar sau de președinte al consiliului județean.

Este considerat conflict de interese, potrivit codului,  participarea în calitate de membru în comisii de doctorat, comisii de evaluare sau comisii de concurs, în situaţia în care decizia vizează soţii, rudele sau afinii până la gradul al III-lea inclusiv.

Codul defineşte, pentru prima dată, foarte clar, abaterile şi sancţiunile.

Printre abateri sunt menţionate:  discriminarea; fraudarea evaluării; plagiatul; abuzul de autoritate pentru a obține calitatea de autor sau coautor al publicațiilor persoanelor din subordine ori pentru a obține salarizare, remunerare sau alte beneficii materiale pentru soți, afini ori rude până la gradul al III-lea inclusiv.

De asemenea, sistemul de sancţiuni aplicabile tuturor părţilor implicate în procesul educaţional este mai clar.

Unele dintre tipurile de sancțiuni aplicabile personalului didactic, didactic auxiliar și de cercetare, inclusiv cu funcție de conducere, pentru încălcarea normelor de etică și deontologie universitară, sunt: avertismentul scris; retragerea sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de etică și deontologie universitară; destituirea din funcția de conducere.

Ultima oră

Comentariul meu