românia se pregătește să achiziționeze radare spaniole de ultimă generație

România este interesată să cumpere radare spaniole. Ministrul Apărării a anunțat că autoritățile române pregătesc fonduri pentru o eventuală achiziție a unor astfel de sisteme.

România și-a exprimat interesul pentru achiziția de radare de supraveghere avansate de la companii spaniole. Ministrul Apărării, Margarita Robles, a confirmat în cadrul unei apariții la Comisia de Apărare a Congresului Deputaților din Spania, că autoritățile române pregătesc fonduri pentru o posibilă achiziție a acestor sisteme.

Mișcarea vine după evaluarea de către România a eficienței radarului de supraveghere de tip AN/TPS-43M, operat de Armata Aerului și Spațiului Spaniolă în localitatea Schitu, pe malul Mării Negre, încă din octombrie 2022.

Radarul spaniol, proiectat de compania Indra, a acumulat peste 8.500 de ore de funcționare, monitorizând spațiul aerian al NATO în estul Europei, în cadrul misiunii NATO enhanced Air Policing-RDR.

Informațiile colectate de radar sunt transmise la Centrul de Operații Aeriene Combinat (CAOC) din Torrejón de Ardoz, care coordonează apărarea aeriană și antirachetă în regiunea sudică a NATO.

Radarul este, de asemenea, integrat în Sistemul de Apărare Aeriană al NATO prin Centrul de Control și Raportare (CRC) Crystal, în București, conform infodefensa.

Ultima oră

Comentariul meu