”Fuga lolelor” se ține duminică la Agnita. Paradă impresionantă pe străzile orașului cu peste 280 de lole

Asociația ”Breasla Lolelor” din Agnita anunță cu deosebită plăcere organizarea evenimentului ”Fuga Lolelor”, în data de 28 ianuarie 2024, în Agnita.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Local al Primăriei Agnita, al Casei de Cultură ”Ilarion Cocișiu” Agnita, și al Forumului Democrat al Germanilor din
Sibiu.

Lolele (în limba germană Urzeln), personaje costumate cu măști hidoase, fioroase, îmbrăcate în zdrențe negre, pocnind din bice în acord cu talăngile, amintesc de săsoaica legendară Ursula, care într-o costumație asemănătoare a reușit să pună pe fugă o hoardă de tătari, ce asediaseră cetatea Agnitei.

În amintirea ei, meșterii sași ai breslelor se costumau an de an, iar într-o procesiune solemnă înmânau, la început de an, lada de breaslă starostelui nou ales.

Începând cu anul 1911 reprezentații tuturor asociațiilor meșteșugărești din Agnita au prezentat împreună o paradă formată din lole și simboluri ale meșteșugarilor.

Cele peste 280 de lole de anul acesta pornesc marșul în aceeași paradă impresionantă ca în urmă cu mai bine
de 100 de ani, pe artera principală a orașului, începând cu ora 10.00.

Ele formează cu bicele un lanț protector în jurul elementelor tradiționale ale breslelor meșteșugărești: căpetenia și îngerașii paradei, ursul, ursarul și coroana cu vulpi ale breslei blănarilor, căluțul și birjarul al breslei croitorilor, călărețul și calul curelarilor și jonglerul breslei dogarilor.

Breslele își prezintă deasemenea propriile lăzi de breaslă, cărate de bărbați îmbrăcați în dolmanuri. Imaginea colorată și zgomotoasă a paradei, întinsă pe câteva sute de metri, va fi admirată și însoțită de spectatori până în centrul orașului.

Aici organizatorii vor face urări de bine, breslele vor prezenta dansuri ale elementelor tradiționale, iar lolele se vor întrece în a alunga spiritele rele și iarna grea, cu pocnet de bice și vuiet de talăngi. Împreună cu fanfara se va intona imnul Transilvaniei, ocazie cu care lolele își vor ridica măștile, dezvăluindu-și identitatea.

După spectacol, lolele umplu străzile orașului, organizate în grupuri, ele vizitează prieteni, în casele cărora se bea bea vin fiert și se mănâncă gustoasele gogoși.

Spectatorii nu vor avea timp să se plictisească după spectacolul lolelor. Ei sunt invitați să viziteze expoziția din cadrul Bisericii fortificate din Agnita, Piața G.D. Teutsch, între orele 12.00-16.00. Aici se vor întâlni din nou cu lolele, care vor veni în grupuri la fiecare 30 de minute.

Ansamblul Bisericii Evanghelice fortificate a trecut printr-un proces amplu de reabilitare, realizat cu finanțare europeană, urmat de sfințirea bisericii în 14 august 2023 și vernisajul unei expoziții, cu elemente din istoria locală.

Expoziția cu text și imagine, exponate și puneri în scenă, însoțesc vizitatorii în turnul cu ceas, în drumul către
clopotniță, dar și în cele patru turnuri de apărare.

Acestea din urmă, erau în trecut fiecare îngrijite de câte o pbreaslă. Astăzi, fiecare turn își prezintă breasla meșteșugărească de care a aparținut, lafel cum o fac lolele în parada lor, evidențiind astfel legăturile strânse între biserică, meșteșugari și obiceiurile seculare.

Obiceiul lolelor, desprins din negura timpurilor, este atestat documentar la sfârșitul secolului al XVII, rămâne
pentru orașul Agnita o moștenire culturală cu o însemnătate deosebită, o poveste de basm, cu personaje
fantastice, organizat de către Asociația Breasla Lolelor din anul 2007.

Ultima oră