Prezența profesorului Moretti la Sibiu se datorează câștigăriiunui proiect de cercetare în domeniul studiilor literare, care a primit o finanțare de 1,2 milioane de euro din PNRR
Franco Moretti este considerat drept cea mai importantă personalitate a studiilor literare internaționale din acest început de secol. De numele său este legată înființarea celebrului Stanford Literary Lab, care a provocat o adevărată revoluție în științele umaniste. Moretti a aplicatinstrumentele specifice mediului digital la studiul literaturii, inventând astfel un nou domeniu, digital humanities, care se distinge prin faptul că oferă o abordare bazată mai mult pe date obiective decât pe intuiție și subiectivitate.
Profesorul emerit al Universității Stanford va colabora în următorii doi ani și jumătate cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în calitate de director al proiectului METRA (Measuring Tragedy Geographical Diffusion, Comparative Morphology, and Computational Analysis of European Tragic Form).
„Vom lua ca punct de plecare difuziunea tragediei în Europa de Est, pentru a reinterpreta morfologia și istoria tragediei, în ansamblu. Șansa de a lucra cu o echipă tânără de cercetători este cel mai frumos cadou pe care mi-l puteam dori”, a spus Moretti, care va coordona o echipă de peste 20 de cercetători din România, Polonia și Norvegia.
În cele două runde ale celei mai ambițioase competiții organizate până acum în sistemul românesc de cercetare, ULBS a câștigat șase proiecte, cu un buget total de 7,8 milioane euro. METRA este unul dintre cele patru proiecte de filologie finanțate prin competiția acoperită din fonduri PNRR și dedicată atragerii cercetătorilor de top din străinătate în universitățile românești. Toate cele patru proiecte au fost câștigate de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prin Departamentul de Studii Romanice al Facultății de Litere și Arte.
Profesorul Andrei Terian, prorector Cercetare, Inovare și Internaționalizare din ULBS, a văzut în acest proiect ocaziade duce la un nivel superior eforturile de internaționalizare a literaturii române și a studiilor literare românești făcute la Sibiu:
„Ceea ce se întâmplă acum cu filologia și mai ales cu studiile literare românești din ULBS poate părea neverosimil sau spectaculos, dar e în realitate rezultatul firesc al unui proces pe care l-am început acum un deceniu, alături de Dragoș Varga și de Radu Vancu. Pe drum ni s-au adăugat și cercetători din generațiile mai tinere – mai întâi Ștefan Baghiu, Vlad Pojoga și Ovio Olaru, apoi Snejana Ung și Maria Chiorean. Astfel am reușit să construim la Sibiu unul dintre cele mai bune nuclee de cercetare a literaturii din Europa, transformând în realitate viziunea managerială de a aduce aproape de ULBS tineri cercetători și de a aspira alături de ei la excelență”.
Colaborarea profesorului Franco Moretti cu ULBS va începe cu susținerea a două conferințe în Aula „Avram Iancu” a Facultății de Litere și Arte, în zilele de joi, 25 ianuarie, de la ora 17:00 (Tragic Form and Civil War) și vineri, 26 ianuarie, de la ora 10:00 (Network Semantics).
Facultatea de Litere și Arte din cadrul ULBS a inițiat în acest an predarea unui curs hibrid de limbă și literatură, intitulat Limba română: instrumente și medii digitale și inclus în programul de master Limba și literatura română în epoca globalizării.
ULBS s-a aliniat astfel celor mai noi tendințe din domeniul filologiei internaționale. Cursuri similare de digital humanities se mai predau în Alianța FORTHEM, din care ULBS face parte, la Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz (Germania), la Universitatea din Palermo (Italia)și la Universitatea din Opole ( Polonia).