se schimbă vârsta de pensionare din toamnă. există anumite condiții

Legea 360/2023, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, va permite pensionarea anticipată cu până la 5 ani pentru lucrătorii din domenii cu riscuri deosebite sau speciale, cum ar fi sănătatea, mineritul, industria chimică sau aviația civilă, transmite portalul de știri Playtech.

Noua lege recunoaște provocările și riscurile asociate cu aceste profesii, oferind astfel un cadru mai echitabil și mai flexibil pentru pensionare.

În prezent, lucrătorii din aceste domenii pot beneficia de pensionare anticipată cu până la 3 ani, dacă au realizat cel puțin 30 de ani de stagiu de cotizare.

Noua lege reduce acest prag la 25 de ani de stagiu de cotizare, pentru persoanele care au lucrat cel puțin 15 ani în condiții deosebite sau speciale.

De asemenea, legea acordă perioade suplimentare de cotizare pentru lucrătorii din aceste domenii, de câte patru luni pentru fiecare an de muncă în condiții deosebite și șase luni pentru fiecare an în condiții speciale.

Aceste perioade suplimentare vor ajuta lucrătorii să atingă mai repede vârsta de pensionare anticipată și să beneficieze de pensie pentru o perioadă mai îndelungată.

Legea 360/2023 este o măsură importantă de recunoaștere a eforturilor și condițiilor de muncă specifice anumitor categorii de angajați.

Ea va avea un impact pozitiv asupra calității vieții și a motivației angajaților din aceste domenii, permițându-le să se retragă mai devreme și să minimizeze expunerea la riscuri pe termen lung.

Iată câteva exemple de categorii de lucrători care vor beneficia de această nouă lege:

  • Personalul medical
  • Personalul din minerit
  • Personalul din industria chimică
  • Personalul din aviația civilă
  • Personalul din poliție
  • Personalul din pompieri
  • Personalul din penitenciare

Ultima oră

Participă la discuție

11 Commentarii

  1. Muncitorii din metalurgie de ce nu se aplica legea. Mergeți și vedeți în ce condiții lucrează.

  2. Bietele asistente, ce sa zici lucreaza de se rup , nu mai zic ca se tocesc scaunele stand toata ziua pe ele, sa vedeti voi in strainatate ,Italia, Spania,,Marea Britanie, Germania si multe alte tari ,ce fac asistentele muncesc de nu au tim nici sa bea o gura de apa , si cat de frumos se comporta cu pacientii, ale noastre salbatice urla la bonlavi de raman fara voce, asa stiu ele sa ,,trateze ” pe cei care le tin in scaune……..rusine!

    1. Nu vii tu sa stai pe scaunul asistentelor? Timpul trece, scaunele se tocesc , leafa călduță….. Nu vrei să încerci? Trebuie doar câțiva ani de ȘCOALĂ , psihic foarte bine calit și ceva răbdare pentru pacienți de genul tau! HAI!

  3. De ce nu se aplica legea și în DGASPC-uri în Centrele în care se lucrează atât cu adulții cât și cu copii cu dizabilități? Cred ca guvernanții nu știu cum este sa muncești cu acești beneficiari!

    1. La asta ma gandeam si eu. La persoanele care lucreaza cu persoane varstnice sau cu handicap.
      Oare stie cineva dintre cei care fac legile cum e sa stai langa un bolnav 24/7?
      Nu cred.
      Pe langa asta exista multe meserii foarte grele si de obicei prost platite.
      Nici munca de brutar nu e usoara, de constructor, etc.
      Dar si mai rau, ce te faci cand dupa 35 de ani de munca inca nu te poti pensiona, dar nici nu esti apt de munca. Ai o gramada de diagnostice, iei pastile lunar, pt ca esti bolnav cronic, dar bani nu ai pt ca nu poti munci. Nu esti nici pe jumatate mort ca sa te poti pensiona pe caz de boala.
      Asa ca te zbati cum poti de pe o zi pe alta, fiind la mila copiilor.

  4. De ce nu se aplică legea si celor ce lucrează in alimentație publica (ospătari ,bucatari-slugile oamenilor)Munca cu omul este foarte grea!!

  5. La recalcularea pensiei se va tine cont de condițiile speciale pt cei care au lucrat în sănătate? Sunt asistent medical la pensie care am muncit in gr II și apoi in condiții deosebite. Multumesc.