În plină criză a sistemului medical, România se confruntă cu o dublă epidemie: rujeola și gripa. Deja sunt zeci de decese înregistrate din cauza celor două boli, iar spitalele sunt copleșite.
„Chiar avem copii în camera de gardă care așteaptă. Nu am niciun loc liber în secție, aștept să mai externăm acum la prânz, dar se vor ocupa imediat”, spune medicul Gheorghita Jugulete de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, notează Digi24.
„Ni se întâmplă la pacienți prezentați în cursul nopții să trebuiască să rămână camera de gardă până a 2-a zi”, spune și dr. Cătălin Apostolescu.
Cei care ajung în această perioadă la camerele de gardă ale spitalelor au senzația că se află în sala de așteptare a unei gări imense. Doar că vorbim despre oameni bolnavi, care ajung la urgență cu forme severe ale unor boli care ar putea fi duse pe picioare dacă pacienții ar fi fost vaccinați.
„99% din cei care se prezintă cu gripă sunt nevaccinați. Nu m-am gândit, nu am avut timp până la eu nu ma vaccinez, că eu nu cred în vaccin. Avem tot spectrul de opinii”, spune medicul Cătălin Apostolescu.
Vaccinarea este singura soluție pentru a evita formele severe ale rujeolei și gripei. Vaccinurile sunt sigure și eficiente, iar beneficiile lor depășesc cu mult riscurile.
„Avem și o groază de sugari aici. Au împrumutat de la frații lor care se duc la grădiniță, pentru că, din păcate, avem niște probleme cu mâinile. Nu ne mai spălăm că nu ne mai e frică ca în pandemie. Dar cei care vin sunt în marea lor majoritate bolnavi sever și avem, în principiu, cam o treime din testele făcute de gripă sunt pozitive. Am avut câte 30-40 de cazuri pozitive în fiecare zi și care necesită internare”, spune medicul Mihai Craiu.
Autoritățile sanitare din România fac apel la populație să se vaccineze pentru a se proteja de rujeolă și gripă. Vaccinurile sunt disponibile gratuit în cabinetele medicilor de familie.