Sibiul se mândreşte din acest an cu o nouă premieră în Europa, Muzeul ASTRA este primul muzeu european care instruieşte şi oferă certificate meşterilor populari, a declarat marţi, managerul Ciprian Ştefan.
„Vreau să vă spun în premieră că, Muzeul ASTRA este prima instituţie muzeală din România acreditată ca centru de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale pentru următoarele ocupaţii tâmplar artizanal, muncitor constructor, bârne, chirpici şi piatră şi confecţioneri obiecte artizanale din lemn. (…) La nivel european, suntem singura instituţie muzeală care oferă aceste certificări şi vreau să vă spun că ecourile sunt fabuloase, mai ales prin proiectele existente”, a anunţat Ciprian Ştefan, într-o conferinţă de presă.
Cursuri gratuite până în luna mai. Au prioritate meşteşugarii tineri, care au mai colaborat cu Muzeul ASTRA
Ciprian Ştefan a precizat că, până în luna mai, aceste cursuri şi certificări vor fi gratuite, având prioritate cei care sunt deja cunoscuţi de către muzeul sibian.
„Pentru certificarea de competențe, trebuie să demonstreze că au aceste competențe. (…) Încercăm ca în perioada cât avem gratuitate să certificăm meșterii tineri care nu au o sursă de finanțare, nu au o sursă de venit constantă, ci doar trăiesc de pe urma târgurilor sau evenimentelor la care participă. Și apoi, când vom face programa pentru cursuri, o să trimitem către companiile mari care intră pe piața restaurărilor”, a explicat Ciprian Ştefan.
Potrivit acestuia, Muzeul ASTRA este un exemplu.
„Suntem daţi ca exemplu de bună practică vizavi de modul în care reuşim să certificăm competenţele unei resurse umane care nu îşi găseşte un loc pe piaţa muncii. În acelaşi timp, vorbim de oameni care depăşesc 50 de ani şi care trebuie cumva reaşezaţi pe piaţa muncii”, a arătat Ciprian Ştefan.
Ciprian Ştefan a afirmat că, pentru el este o prioritate punerea în valoare a meşterilor autentici.
„Eu îmi doresc ca peste 30 de ani, când voi fi la pensie şi vin să mă plimb în muzeu vara, să văd meşteri populari care vor anima Muzeul ASTRA, pentru că aceşti meşteri populari duc mai departe valorile noastre identitare şi valorile identitare”, a adăugat Ciprian Ştefan.