Statul a anunțat, ca primă noutate, ridicarea plafonului de eligibilitate, pentru persoanele care pot primi vouchere de alimente, respectiv la venituri de până la 2.000 de lei pentru acest an, faţă de anul trecut, când erau luate în calcul persoanele cu venituri nete mai mici de 1.700 lei.
Această majorare presupune că mai multe persoane vor putea primi, începând cu acest an, ajutor pentru achiziționarea de alimente.
Odată cu declaraţiile acordate în spaţiul public, de către Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, referitoare la majorarea plafonului, acesta a mai precizat că „în 2024 vom avea şase tranşe (…) iar prima tranşă va fi acordată la finalul lunii februarie, după jumătatea lunii „.
O primă tranşă, cu care vor fi alimentate cardurile pentru alimente, va reprezenta, ca şi până acum, valoarea de 250 de lei, potrivit comunicatului, din 18 ianuarie 2024, postat pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
O a doua noutate se referă la creşterea plafonului de la 600, la 675 de lei , pentru 2024, pentru alte categorii vulnerabile de persoane care pot beneficia de cardurile pentru alimente.
Beneficiarii acestui tip de vouchere, cu venituri mai mici de pragul net de 2000 de lei, sunt, conform sursei de mai sus, următoarele categorii: pensionarii cu venituri mici; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu; familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, şi respectiv familiile monoparentale, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei; precum şi familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune; persoanele fără adăpost.
O a treia noutate este că, tot din 2024, ultimele 3 categorii de persoane vulnerabile de mai sus vor beneficia, de 2 ori pe an, de pachete cu alimente, în cuantum maxim de 125 lei, care se vor acorda o dată la 6 luni. La acestea se adaugă şi persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă, stabilte în urma anchetelor sociale, efectuate la nivelul autorităților locale.
Majorarea plafonului este propusă de MIPE, printr-un proiecte de Hotărâre, supus în prezent dezbaterii publice.