Aproape 620 de candidați, care au susţinut zilele acestea concursul de admitere direct în magistratură, au reușit să obțină note peste 5 și media peste 6, după prima etapă a concursului, la probele de cunoştinţe juridice, teoretice şi practice, cerințe obligatorii pentru a putea trece mai departe.
Dupa această etapă, a avut loc testarea psihologică a candidaţilor, care prevedea susținerea unui test scris și a unui interviu în fața unui psiholog.
Dintre cei 620 de candidaţi, care au trecut etapa anterioară, 134 de candidaţi pe posturi de judecător sau procuror au fost respinşi la testarea psihologică, adică un procent de peste 20 % au picat, fie la proba scrisă din perioada 6-7 ianuarie 2024, fie la proba de interviu, din 11-14 ianuarie 2024, după cum rezultă din tabelele publicate de Consiliul Superior al Magistraturii, pe site .
In schimb, pentru concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, pentru posturile vacante de personal de specialitate juridică, candidaţii sunt programaţi să susţină testările psihologice, proba scrisă în zilele de 20 și 21 ianuarie 2024, iar probele de interviu în 24-28 ianuarie, conform anunţului Consiliului Superior al Magistraturii .
Pentru candidaţii la magistratură, rezultatele finale, de admitere în sistem, vor fi afișate pe 6 martie 2024, iar pentru cei de la Institutul Naţional al Magistraturii rezultatele vor fi afișate pe 28 martie 2024.
În total, la magistratură, sunt scoase la concurs 250 de posturi de judecător, la judecătoriile din țară și 147 de posturi de procuror, la parchetele de pe lângă judecătoriile din țară, un total de 397 de posturi, pentru care candidaţii trebuie să fie declaraţi a fi apţi din punct de vedere psihologic pentru exercitarea funcţiei .
In brosura de promovare a Consiliul Superior al Magistraturii se defineşte profilul candidatului:
Poate fi admisă în magistratură, pe bază de concurs, orice persoană care îndeplineşte condiţiile generale de intrare în magistratură: are o vechime de cel puţin 5 ani ca judecător sau procuror, personal de specialitate juridică, avocat, notar, asistent judiciar, consilier juridic, personal de probaţiune cu studii superioare juridice, ofiţer de poliţie judiciară cu studii superioare juridice, grefier cu studii superioare juridice.
De asemenea pot candida şi cei din alte funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române şi Institutul Român pentru Drepturile Omului, cadru didactic din învăţământul juridic superior acreditat, precum şi magistrat -asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie