Vineri încep Jocurile Olimpice de Tineret de Iarnă, în Asia, în orașul Gangwon, situat în extremitatea nordică a Coreei de Sud. Ceremonia de deschidere este programată pentru 19 ianuarie 2024 și va avea loc simultan la Gangneung Oval și la PyeongChang Dome.
La această competiție participă și sportivi din Sibiu. Municipiul de pe malul Cibinului va fi reprezentant de doi sportivi la patinaj viteză, pregătiți de profesorul Cristina Andrei.
PATINAJ VITEZĂ – 4 sportivi – 2 fete și 2 băieți – Iulia Ionescu, Teodora Pârvu (feminin); Vlad Popa, Tudor Debu (masculin); Antrenori: Cristina Andrei, Marius Paraschivoiu
Echipa Olimpică TEAM Romania va fi reprezentată la Jocurile Olimpice de Tineret Gangwon 2024 de 33 sportivi ( 16 feminin – 17 masculin) Aceștia vor concura la 9 discipline din programul celei de a IV-a ediții a Jocurilor Olimpice de Tineret pentru sporturile de iarnă.
Ceremonia de închidere va avea loc la 1 februarie. În ziua deschiderii va avea loc, de asemenea, parada tradițională a atleților, care va marca sfârșitul ștafetei torței Gangwon 2024 și aprinderea flăcării olimpice a tineretului. Cei mai buni sportivi din lume, în sporturile de iarnă, vor concura apoi pentru 81 de titluri olimpice.
În Coreea de Sud, Jocurile Gangwon 2024 vor fi caracterizate de paritate între sexe, cu 15 discipline în șapte sporturi. Participarea tinerilor merge dincolo de sport, deoarece aceștia caută o experiență relevantă din punct de vedere cultural și social, dincolo de rezultatele sportive, care sunt importante, dar nu reprezintă singurul obiectiv.
La Jocuri vor participa aproximativ 1.900 de sportivi din întreaga lume, un număr record care reflectă interesul și diversitatea în creștere pentru sporturile de iarnă.
Această a patra ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret va fi prima care va avea loc în afara locurilor tradiționale de la Innsbruck, Lillehammer sau Lausanne și prima din istorie care se va desfășura în afara teritoriului european.
În timp ce numele candidaturilor sunt de obicei asociate cu un oraș și nu cu o provincie, de data aceasta, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a respectat dorința organizatorilor de a păstra numele provinciei, deoarece evenimentul va fi sărbătorit împreună cu Coreea de Nord, țară cu care au o istorie comună, dar care a fost separată în mod oficial din 1945, după cel de-al Doilea Război Mondial. În încercarea de a apropia țările, guvernatorul sud-coreean al provinciei Gangwon, Choi Moon-soon, a susținut activ proiectul și a insistat ca evenimentul să se desfășoare de ambele părți ale frontierei.
Infrastructura de clasă mondială este o moștenire a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang 2018 și a fost un factor cheie în procesul de selecție, care a urmat liniile directoare ale CIO pentru Jocuri din ce în ce mai durabile prin utilizarea locurilor preexistente în două blocuri principale: evenimente montane în aer liber la Alpensia Sports Park din PyeongChang și evenimente în interior pe patinoarele de gheață din Gangneung.
Evenimentele sportive majore vor avea loc în aceste două grupuri principale de locații. Grupul montan de la PyeongChang va găzdui bob, skeleton, sanie, biatlon, schi fond, combinată nordică, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi liber și snowboarding. Între timp, Gangneung va găzdui patinaj de viteză, patinaj viteză pe pistă scurtă, patinaj artistic, hochei pe gheață și curling.