ușa bisericii fortificate din biertan, o bijuterie medievală care a uimit lumea (foto)

Ușa sacristiei bisericii fortificate din Biertan este o capodoperă a meșteșugului medieval, dar și o mărturie a ingeniozității și grijii pentru securitate a sașilor transilvăneni.

Construită în 1515, ușa este confecționată din scânduri groase de stejar și este împodobită cu intarsii complexe, reprezentând motive florale și geometrice. Dar ceea ce o face unică este sistemul de închidere, compus dintr-un mecanism de 19 zăvoare metalice interconectate, scriu pe Facebook cei de la Consiliul Județean.

Pentru a deschide ușa, este necesar să se rotească simultan toate cele 19 zăvoare, ceea ce necesită o precizie și o îndemânare deosebite. Acest sistem complex de închidere a fost conceput pentru a proteja tezaurul bisericii, care includea obiecte de cult valoroase, dar și banii sătenilor.

ușa bisericii fortificate din biertan, o bijuterie medievală care a uimit lumea (foto)

Ușa bisericii din Biertan a fost premiată la Expoziția Mondială de la Paris din 1900, unde a fost prezentată ca o minune a tehnicii medievale. În 2022, World Record Academy a recunoscut-o drept „cea mai complicată încuietoare din lume”.

Ușa bisericii din Biertan este un simbol al măiestriei și ingeniozității sașilor transilvăneni, dar și al grijii lor pentru securitate și conservarea valorilor materiale și spirituale. Este un obiectiv turistic important, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, și merită vizitat de orice iubitor de istorie și cultură.

Ultima oră

Comentariul meu