În conferința de presă, de joi, vicepreședintele Consiliului Județean, Vlad Vasiu, a spus cât de mult sunt apreciați artiștii de la Filarmonica de Stat din Sibiu și care este renumerația pe care aceștia o primesc pentru orele lucrate.
Vlad Vasiu a vorbit și despre veniturile angajaților din cadrul Filarmonicii. Venitul mediu al unui angajat în cadrul orchestrei Filarmonicii din Sibiu este de 12.600 de lei. Anul trecut, orchestra Filarmonicii a avut o medie de opt ore de act artistic pe lună. În afară de aceste ore, programul legal de opt ore este completat de orele de repetiții și studiul individual.
„Artiștii din Filarmonică sunt extrem de apreciați de către Consiliul Județean Sibiu. Discutăm și pe partea de remunerație, cu un venit mediu de 12.600 lei, pe angajat. Anul trecut, exceptând evident orele de studiu individual și de repetiții, care sunt extrem de importante pentru actul artistic, a avut o medie de 8 ore de act artistic pe lună, la care a participat orchestra filarmonicii. Repetițiile sunt extrem de importante. Concertele educative au fost în număr de 73 de ore de act artistic. Repetițiile și studiul individual însumează numărul de opt ore de lucru. Până la urmă, desăvârșirea vine prin repetiții”, a spus Vasiu.
Salarii mai mari decât cele ale medicilor specialiști
În lista funcțiilor de la Filarmonica de Stat din Sibiu, publicat pe site-ul oficial, apar salariile angajaților. Cele mai mici remunerații le primesc cei care nu fac parte din orchestră, respectiv, pompierii, garderobierii, casierii. Pentru aceștia salariu brut începe de la 3.913 lei, atât cât câștigă un pompier. Pe de altă parte, salariile conducerii și ale artiștilor instrumentiști se află la polul opus. Aici salariile încep de la aproximativ 5.000 de lei salariul brut pentru un artist instrumentist și ajung până la peste 15.000 de lei pentru concert maestru. Dirijorul de la Filarmonica de Stat din Sibiu primește un salariu brut de peste 15.000 de lei.
Un medic fără încadrare are un salariu de bază de 7.971 lei, în timp ce medicii stomatologi au un salariu de 3.887 lei, conform ziarulunirea.ro. Medicii primari au un salariu de 15.567 lei, iar medicii rezidenți câștigă între 5.700 lei și 7.564 lei.
Iată lista:
Medicii rezidenți din anul I = 5.700 lei.
Medicii rezidenți din anul II = 7.564 lei
Medicii rezidenți din anul III = 6.700 lei
Medicii rezidenți din anul IV = 7.848 lei
În secțiile UPU, secția de urgență, medicii primari specialiști au un salariu de 13.338 lei, iar medicii specialiști 10.563 lei. Medicii dentiști primari au 13.388 lei, iar medicii dentiști specialiști au 10.563 lei. Medicii dentiști fără încadrare au un salariu de 6.082 lei. Medicii fără încadrare au un salariu de 6.509 lei.