Regula 10-3-2-1-0: Sfaturile unui medic pentru un somn mai bun
Foto - unsplash.com

Somnul este esențial pentru o sănătate bună, atât fizică, cât și mentală. Cu toate acestea, mulți oameni nu dorm suficient. O regulă care câștigă popularitate în ultima vreme, numită 10-3-2-1-0, promite să te ajute să dormi mai bine, notează DigiWorld.

10 ore fără cofeină

Cofeina poate rămâne în organism până la 10 ore, așa că este important să eviți să bei cafea, ceai sau alte băuturi cu cofeină cu cel puțin 10 ore înainte de culcare.

3 ore fără mâncare sau alcool

Mâncarea grea sau alcoolul înainte de culcare pot perturba somnul. Este recomandat să nu mai mănânci sau să bei nimic cu cel puțin 3 ore înainte de culcare.

2 ore de relaxare

Înainte de culcare, este important să îți relaxezi mintea și corpul. Poți face o baie caldă, citi o carte sau asculta muzică relaxantă. Evită să te gândești la probleme sau la sarcinile de a doua zi.

1 oră fără ecrane

Lumina albastră emisă de ecrane poate perturba producția de melatonină, un hormon care ajută la inducerea somnului. Este recomandat să nu te uiți la televizor, să folosești telefonul sau calculatorul cu cel puțin o oră înainte de culcare.

0 alarme de amânat

Dacă te trezești și te simți odihnit, nu este nevoie să amânezi alarma. Deșteptarea naturală este cea mai bună modalitate de a te asigura că ai un somn suficient.

Ultima oră

Comentariul meu