Vicepreședintele Consiliului Județean, Vlad Vasiu, a vorbit în cadrul conferinței de presă de joi despre revendicările pe care artiștii sindicaliști le cer conducerii Filarmonicii de Stat din Sibiu. După două zile în care sindicaliștii au pichetat Consiliul Județean, Vlad Vasiu susține că „mingea” este tot la fileul instituției de cultură, ci nu la CJ, fiind ilegal să se implice în ceea ce privește revendicările artiștilor.
[brid video=”1531027″ player=”38897″ title=”Vlad Vasiu despre conflictul de la Filarmonica” duration=”141″ description=”Conflictul de la Filarmonica de Stat din Sibiu continuă” uploaddate=”2024-01-18″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1531027_th_65a917a647aa1_1705580454.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1531027_sd_65a917a647aa1_1705580454.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1531027.mp4″ width=”16″ height=”9″]
„În ultimul an au existat mai multe întâlniri atât cu conducerea Filarmonicii, cât și cu colegi din sindicatul artiștilor, dar și cu colegi care nu sunt afiliați la sindicatul artiștilor și într-adevăr există puncte de vedere diferite pe anumite subiecte. Întotdeauna am încurajat dialogul intern în cadrul instituției încercând să se aplaneze cât mai mult orice posibil viitor conflict. Aș vrea să mai menționez ca în 2023 a existat un total de evenimente în total de 260, la Filarmonica de Stat din Sibiu, la care Orchestra Filarmonicii a participat la 73 de evenimente. Observăm o creștere a actului cultural, lucru care ne bucură foarte mult mai ales că această componentă educativă este tot mai prezentă și apreciată”, a început Vicepreședintele Consiliului Județean, Vlad Vasiu, conferința de presă.
Vicepreședintele CJ-ului a luat pe rând fiecare dintre revendicările sindicaliștilor și a explicat în fața presei de ce Consiliul Județean nu se poate implica în medierea conflictului dintre membri ai sindicatului și conducerea Filarmonicii de Stat.
„În revendicări există primul punct cu privire la comisiile de disciplină din interiorul Filarmonicii. Comisiile de disciplină sunt reglementate prin legislația specifică. Sunt un instrument intern al oricărei instituții care analizează sesizările făcute de către membrii colectivului. Acea comisie analizează și propune o sancțiune, sau nu, către conducerea instituției. Conducerea instituției ia act sau nu ia act, motivând, de propunerea comisiei de disciplină. Nu este nici legal, nici moral și nici firesc ca noi, Consiliul Județean, să interferăm aceste comisii de disciplină. Știm că au existat mai multe sesizări care au condus la organizarea unor comisii de discipline, si mai știm și că sunt sesizări către comisia de disciplină dinspre membrii afiliați ai sindicatului nu au existat. Atributul este al oricărui angajat care consideră că s-a produs o nedreptate”, a spus Vasiu.
Semnarea contractului colectiv de muncă, o altă revendicare
„Aici este o legislație specifică, prin care este interzisă orice intervenție a autorității publice sub orice formă și modalitatea în negocierea, încheierea și executarea, modificarea contractelor colective de muncă. Îndemnăm, desigur, să se ajungă cât mai repede la un consens, să fie semnat contractul colectiv de muncă, dar trebuie făcut între cele două părți”, a spus Vicepreședintele Vlad Vasiu.
Referitor la o altă revendicare, cea care constă în organizarea timpului de muncă, Vasiu spune că se aplică același principiu. „La fel ca și punctul anterior este reglementat prin contractul colectiv de muncă, este ilegal ca noi să interpelăm în această negociere”, a spus acesta.
„Normalizarea programului de actualitate” este o altă revendicare a sindicaliștilor. „La fel este prevăzut prin contractul colectiv e muncă. Este ilegal ca noi să interpelăm”, a repetat Vasiu.
„Trebuie să înțelegem că trăim într-un stat de drept și trebuie s respectăm legislația și regulile, dacă nu, ajungem spre anarhie, lucru pe care nimeni nu și-l dorește. Tocmai de aceea și colegul de la Consiliul Județean care participă ca observator, doar observă fără să intervină sub nici o formă în procesul de negociere”, a mai spus acesta.
„Normalizarea programului de activitate”
„Instituțiile de cultură funcționează după legislația aceasta, Ordonanța 21 din 2007, care prevede pentru personalul artistic și tehnic din instituțiile de spectacole și concerte, zilele de sâmbătă și duminică, după caz și zilele de sărbătoare legală sunt considerate zile lucrătoare. Repausul legal se acordă în alte zile ale săptămânii. Este un sacrificiu pe care îl fac colegii artiști ca să ne bucure cu acte culturale în weekend-uri, de zilele naționale, așadar este un lucru reglementat prin legislația specifică. Nu cred că putem face altceva decât să luăm act de legislație”, a clarificat Vasiu în ceea ce privește și această reglementare.
Sindicaliștii cer contracte de muncă pe o perioadă nedeterminată
„În ultimul an și jumătate au existat o serie de prevederi legale care au împiedicat scoaterea de posturi la concurs, cu excepția posturilor unice. În cazul contractelor individuale de muncă încheiate pe perioada determinată, angajarea se poate face și nedeterminată prin acordul părților”, a spus Vicepreședintele Consiliului Județean.
Cât despre hărțuirea amintită printre reglementările trimise de artiștii sindicaliști, Vasiu îi îndrumă pe cei care susțin că se simt hărțuiri în cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu să se adreseze instituțiilor aferente, precum Inspectoratului Teritorial de Muncă.
[brid video=”1531032″ player=”38897″ title=”Vlad Vasiu despre conflictul din cadrul Filarmonicii” duration=”141″ description=”Consiliul Județean nu intervine pentru aplanarea conflictului de la Filarmonică. Vlad Vasiu: „Nu este nici legal și nici moral, ca noi să interferăm” ” uploaddate=”2024-01-18″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1531032_th_65a919322e88b_1705580850.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1531032_sd_65a919322e88b_1705580850.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1531032.mp4″ width=”16″ height=”9″]
Vlad Vasiu a vorbit și despre veniturile angajaților din cadrul Filarmonicii. Venitul mediu pe angajat în cadrul orchestrei este de 12.600 de lei. Anul trecut, orchestra Filarmonicii a avut o medie de opt ore de act artistic pe lună. În afară de aceste ore, programul legal de opt ore este completat de orele de repetiții. „Artiștii din Filarmonică sunt extrem de apreciați de către Consiliul Județean Sibiu. Discutăm și pe partea de remunerație cu un venit mediu pe angajat de 12.600 lei”, a spus Vasiu.