Tarife mai mari la școlile de șoferi din Sibiu. Creșterea ”birurilor” la stat, principala cauză a scumpirilor
Sursa foto: Observator

Obținerea permisului de conducere reprezintă pentru foarte mulți o provocare. Atât cât vine vorba despre nivelul de concentrare pe care un cursant trebuie să îl aibă pentru „a absolvi” școala cu brio, cât și în ceea ce privește achitarea taxei de școlarizare, deloc mică. În Sibiu, mulți aleg să plătească școala de șoferi în rate, având în vedere tarifele stabilite pentru noul an. Dacă unele școli de șoferi au mărit prețul, altele au ales să îl micșoreze.

În continuare tinerii sunt cei mai mulți care își doresc să obțină carnetul de conducere. Însă, pe lângă aceștia sunt și persoane de vârsta a doua care vor să demonstreze că pot fi șoferi buni, astfel încep orele de condus.

Administratorii școlilor de șoferi din Sibiu susțin că anul acesta se anunță cel puțin la fel de bun ca 2023, în ceea ce privește numărul cursanților. Chiar și așa, unii dintre aceștia spun că sunt tineri care așteaptă să vadă cum decurge Programul „Permis pentru viitor”, pentru a putea face școala gratuit.

„Nu se înscriu mai mulți decât în alți ani. Probabil din cauza anunțului acela în care se spune statul asigură gratuit școală de șoferi pentru tinerii din medii defavorizate, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Nu este nici o metodologie concretă. Până nu se știe clar cine plătește, nu se înscrie nimeni. Eu cred că încă așteaptă să vadă ce se întâmplă”, a spus Instructorul Auto Sibiu – Marius Sitea.

„Sunt și persoane de 60 de ani care vor să dea de carnet”

Tinerii sunt în continuare cei mai mulți care vor să obțină permisul de conducere și sunt și cei care învață cel mai repede. „Momentan este o perioadă bună. Am început la fel ca anul trecut, poate chiar puțin mai bine. În procent de 80 la sută, majoritatea sunt tineri mai ales că acum la 18 ani au dreptul să facă C-ul și E-ul, la 21 de ani au dreptul să dea de permis pentru categoria de D, de autocar, și atunci sunt mai mulți care sunt interesați”, a spus Dragoș Năstase, Administrator la Școala de șoferi PRIMA TRANS din Sibiu.

Chiar și așa, mai sunt excepții, sibieni de 60 de ani care vor permis de conducere pentru a demonstra că sunt capabili și la o vârstă mai înaintată. „Ca statistică sunt și de vârsta a doua, dar nu mai mult de 15 la sută. Mai apare și câte o persoană de peste 50 de ani sau peste 60 de ani. Unii dintre ei vor să își demonstreze că sunt capabili să fie șoferi sau să demonstreze cuiva că sunt capabili”, a spus Instructorul Auto Sibiu – Marius Sitea.

Tarife mai mari la școlile de șoferi din Sibiu. Creșterea ”birurilor” la stat, principala cauză a scumpirilor
Sursa foto: Economedia

Prețuri mai mari decât anul trecut

Anul acesta prețurile pentru școala de șoferi s-au majorat cu câteva sute de lei. Administratorii școlilor de șoferi din Sibiu susțin că mărirea tarifelor a venit o dată cu scumpirile taxelor și impozitelor.

„Prețurile au crescut din cauza mai multor considerente, legate și de taxe și de impozite, plus asigurările sunt foarte scumpe pentru firmele care dețin camioane și autobuze. A mai crescut și salariul minim pe economie. În jur de 2200 de lei costă școala de șoferi pentru categoria B. Fișa medicală și Psihologicul sunt separat și se ridică la 300 de lei. Aproximativ 60 la sută plătesc integral, iar restul în rate”, spune Dragoș Năstase, Administrator la Școala de șoferi PRIMA TRANS din Sibiu.

Un alt administrator și instructor la școala de șoferi spune că a fost nevoit să crească prețul din cauza pieței. „Întotdeauna au fost, sunt și vor fi prețuri sub nivelul pieței, dar în general se merge pe un preț standard. Cu medical și toate taxele incluse prețul ajunge spre 2800 lei, 3000 de lei, dar de obicei puțini sunt cei care se încadrează în cele 15 ședințe practice și atunci mai au nevoie de alte ședințe care sunt contracost. Bineînțeles, suma se poate plăti în rate și sunt foarte mulți care aleg să plătească în patru sau cinci rate”, a spus Instructor Auto Sibiu – Marius Sitea.

Dacă unele școli de șoferi au considerat că este necesară creșterea prețurilor, altele le-a micșorat. „Momentan prețul este puțin mai ieftin decât anul trecut. Am mai scăzut cu o sută de lei. A fost 2.300 și acum e 2.200 de lei”, spune spune Horațiu Baltodor, Administratorul Școlii de șoferi Elit.

 

Ultima oră

Comentariul meu