Primăria municipiul Sibiu a supus consultării publice propunerea de buget, arătând pe ce vor fi cheltuiți banii în 2024. Se anunță multe investiții în infrastructură și mobilitate alternativă, educație, dar și sport și cultură.
Bugetul local din 2024 este estimat la suma de 1,15 miliarde de lei, cea mai mare pondere a cheltuielilor fiind alocată secțiunii de dezvoltare. Pentru investițiile în Mobilitate și Transport vor ajunge 25% din bani, iar pentru Educație, 21%. Serviciile de interes public reprezintă 16% din totalul cheltuielilor, în timp ce pentru Sport, Agrement și Cultură se va aloca 14% din buget.
Perete de escaladă outdoor în Sibiu
Primăria va contracta anul acesta execuția lucrărilor de modernizare a parcului Cetății (Art Parc Cetății), dar și amenajarea unor terenuri de sport în Stațiunea Păltiniș. Pe lângă acestea, municipalitatea are în plan să amenajeze și un perete de escaladă outdoor în oraș.
În 2024, este necesară alocarea unor sume de bani de la buget și pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economici pentru amenajarea Parcului Sub Arini, cât și pentru modernizarea Parcului Astra.
În curs de execuție se afla și baza de agrement și sport din zona Obor, iar lucrările pentru amenajarea zonei de agrement de pe dealurile Gușteriței urmează să înceapă.
Loc special pentru selfie-uri în centrul Sibiului
Fiindcă trăim în era tehnologiei, municipalitatea s-a gândit să le ofere pasionaților de fotografie un cadru unde să poată capta imagini impresionante. Așadar, un proiect cuprins în buget anul acesta este amenajarea unui „selfie-spot” în zona centrală.
Tot anul acesta se afla în curs de contractare a execuției unor panouri istorice care să prezinte vizual trecutul orașului.
Ce sume sunt alocate pentru Agendele Sibiului
Primăria Sibiu va asigura și anul acesta bugetul necesar funcționării instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Local – Teatrul Național Radu Stanca, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong și Casa de Cultură a Municipiului, pentru aceste 3 instituții fiind alocat un buget total de 59,64 milioane lei. De asemenea, va continua să finanțeze evenimentele orașului, suma totală propusă a fi alocată pentru susținerea acestor proiecte fiind de 22,6 milioane lei, astfel:
- Finanțarea activităților sportive – 12.000.000 lei
- Finanțarea cluburilor sportive de drept public – 500.000 lei
- Agenda Culturală – 7.000.000 lei
- Agenda Sănătății – 2.000.000 lei
- Agenda educațională – 500.000 lei
- Agenda pentru tineret – 300.000 lei
- Agenda Comunității – 300.000 lei
La acestea se adaugă sumele care vor fi decontate în anul 2024 aferente proiectelor desfășurate în anul 2023 în valoare de 10.348.040 lei (inclusiv valoarea facturilor care nu s-au mai putut deconta în lunile noiembrie și decembrie 2023 din cauza limitărilor de plăți impuse de legislație).
De anul acesta, se va relua programul de bugetare participativă.