Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele poluate datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase, cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv cele din Copşa Mică, Târgu Mureș, Târnăveni şi alte zeci de localităţi, pe o raza de 8 km în jurul acestora, beneficiază de reducerea vîrstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare. Aceste prevederi din Legea nr. 252 din 21 iulie 2023, pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se aplică pană la data de 31 decembrie 2030.
In alte cazuri, pensia anticipata parţială se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii varstei standard de pensionare celor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu pană la 8 ani.
Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de varstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, pană la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de varstă.
Actele necesare pentru înscrierea la pensie anticipată sau anticipată parţial sunt: cerere tip pentru înscrierea la pensie ; carnetul de muncă (original si copie); carnetul de asigurari sociale pentru agricultori (original si copie); alte acte privind vechimea in munca; actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie); livretul militar (original si copie); diploma de absolvire a învăţămantului universitar (original si copie) şi adeverinţa din care rezultă durata normal la zi, perioada studiilor; adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original); adeverinţa privind condiţiile de muncă deosebite, speciale (original).
Actele se depun la oficiile teritoriale ale Caselor de Pensii.