zeci de medici de familie din sibiu au ieșit în stradă. „este o bătaie de joc” (foto, video)

Aproximativ 30 de medici de familie și specialiști de ambulatoriu au protestat marți începând cu ora 12, în fața Casei Județene de Asigurări de Sănătate din Sibiu. Frigul nu i-a oprit pe medici să protesteze timp de două ore din cauza scăderii bugetului alocat acestora.

Medici de familie și specialiști de ambulatoriu din Sibiu au ieșit marți în stradă pentru a cere modificarea Ordinului pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023. Acest proiect prevede scăderea a bugetului alocat medicilor de familie cu 30 la sută. Medicii susțin că această modificare ar putea duce la falimentul multor cabinete.

”Nu distrugeți medicina de familie”, ”Nu semnez pentru faliment”, „Ajutor pentru medicii tineri. Unde?”, „Medicii specialiști de ambulatoriu declară faliment, a scris pe pancartele medicilor care au protestat. Președintele Patronatului Medicilor de Familie și medic de familie, Mihaela Stan, a vorbit despre care ar fi repercusiunile odată cu aprobarea hotărârii aspra medicilor de familie, dar și asupra populației, care inevitabil va fi afectată.

zeci de medici de familie din sibiu au ieșit în stradă. „este o bătaie de joc” (foto, video)

„Protestăm astăzi alături de colegii noștri plecând de la proiectul de ordin pus în transparență decizională pe site-ul CNAS-ului. Acest proiect prevede scăderea punctelor pe baza cărora se calculează veniturilor care se alocă  atât cabinetelor individuale ale medicilor de familie cât și pentru ambulatoriu de specialitate. Noi nu suntem de acord cu asta. Ne-a surprins foarte tare această scădere drastică și ne va afecta foarte mult finanțarea cabinetelor noastre. Atunci noi am ieșit să spunem că noi nu putem accepta asta pentru că ne-am descurca foarte greu și poate că unele cabinete vor ajunge chiar în pragul falimentului, cu repercusiuni asupra sănătății populației. Îi rugăm pe guvernanți să revină asupra acestui proiect, să vadă ce modificări îi pot aduce. Noi pledăm pentru a menține punctele la valoarea actuală, așa cum au fost ele fixate la 1 iulie pentru că ne descurcăm deocamdată. Aceasta este prima solicitare pentru ziua de azi”, a spus Dr. Mihaela Stan, medic de familie și președintele Patronatului Medicilor de Familie.

zeci de medici de familie din sibiu au ieșit în stradă. „este o bătaie de joc” (foto, video) zeci de medici de familie din sibiu au ieșit în stradă. „este o bătaie de joc” (foto, video)

George Codreanu este medic de familie la Gura Râului spune că această schimbare ar însemna să reducă programul de lucru, astfel multe cazuri vor ajunge la Urgență, ceea ce ar însemna aglomerarea spitalului. ,„Sistemul de sănătate integrat nu funcționează cum trebuie, noroc cu asistentele care ne ajută din punct de vedere birocratic pentru ca noi să consultăm iar ele să facă tot ceea ce înseamnă rețete și documente. Din păcate, adresabilitatea la medic este foarte mare și încercăm să nu aglomerăm spitalul. Nemaifiind plătiți cum trebuie și cu noile norme o să fim obligați ca unele cabinete să reducă programul de la 7 ore, la 5 ore pentru că nu avem numărul necesar de înscriși pe liste și atunci  două ore pe zi, înseamnă 8 pacienți în medie pe care nu o să putem să îi ajutăm și va trebui să îi reprogramăm altădată, fie să se ducă la Urgențe sau la Ambulatoriu de specialitate”, Dr. George Codreanu, medic de familie la Gura Râului.

zeci de medici de familie din sibiu au ieșit în stradă. „este o bătaie de joc” (foto, video) zeci de medici de familie din sibiu au ieșit în stradă. „este o bătaie de joc” (foto, video)

Medicul cardiolog Mădălina Urluescu susține că scăderea punctului pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate la 3,3 lei ar fi o mare problemă care cu siguranță va afecta activitatea medicilor, falimentul nefiind exclus. „Ne afectează în primul rând scădere punctului, de la 4,50 lei la 3,30 lei ceea ce înseamnă foarte mult pentru noi, medicii specialiști. Cum ne afectează? În primul rând nu o să putem să luăm tipizatele, care nu sunt decontate de Casa de Asigurări. Pe lângă asta noi, la doi ani, trebuie să facem o evaluare la CAS pentru care tot noi plătim. În al treilea rând, pacienții vin cu plângeri pentru că nu se pot efectua mai multe investigații paraclinici. Casa de Asigurări nu ne ajută în achiziția aparaturii. Singurul lucru pe care noi îl putem face pentru pacienții noștri este să îi ajutăm cu aceste consultații. Pe viitor, cu scăderea aceasta a punctului vom primi și mai puțini bani. Ce se va întâmpla? Vom refuza să lucrăm în acord cu Casa de Asigurări, deci nu v-a mai contracta și o să lucrăm doar contracost”, Dr. Urlescu Mădălina, medic cardiolog.

zeci de medici de familie din sibiu au ieșit în stradă. „este o bătaie de joc” (foto, video)

Valorile punctului „per capita” a medicilor de familie, a punctului “per serviciu” a medicilor de familie și a punctului pentru serviciile medicale în asistența medicală ambulatorie de specialitate au fost mărite în luna iulie a anului trecut. Această mărire le-a fost de folos medicilor de familie, însă acum se confruntă cu o nouă provocare. „Nici această mărire nu a fost suficientă, dar a fost ceva în plus. Dacă reducem la 3,30 este o bătaie de joc”, a spus Dr. Urlescu Mădălina, medic cardiolog.

Toți medicii de familie și-au făcut planurile economice pentru anul 2024 cu actualele valori. Dacă proiectul de lege aflat acum în transparență decizională va fi aprobat în condițiile actuale, medicii de familie rămân doar cu șapte luni din această creștere.

Scăderea bugetului îi afectează inclusiv pe medicii de familie care fac naveta zilnic în localitățile și satele limitrofe orașului Sibiu. Cu ajutorul creșterii din vară, medicii reușeau să și acopere o mare parte din cheltuieli și necesități astfel încât să poată ajută pacienți care le treceau pragul.

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu