Cum să îți alegi perechea de lentile de contact potrivită? 5 sfaturi utile

Alegerea perechii potrivite de lentile de contact ar trebui să fie o decizie pe care o iei împreună cu optometristul. Sfaturile  acestuia sunt necesare pentru ca lentilele de contact achiziționate să fie potrivite nevoilor, dar și în ton cu preferințele și problemele de sănătate cu care te poți confrunta. 

1. Programare pentru consult optometric

Primul pas în alegerea lentilelor de contact potrivite pentru tine este programarea la un specialist optometrist. Un consult optometric va oferi o imagine completă a stării de sănătate a ochilor tăi. 

Optometristul poate identifica eventualele vicii de refracție, cum ar fi miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia. Aceste afecțiuni pot influența semnificativ alegerea lentilelor de contact. În funcție de problemele de vedere diagnosticate, specialistul va putea recomanda anumite mărci sau tipuri, precum lentile de contact Alcon, produse de calitate, care te vor proteja și care te vor ajuta să îți îmbunătățești vederea.  

2. Sensibilitatea ochilor și nevoile tale

Ochii tăi pot fi sensibili din diverse motive, inclusiv alergii, uscăciune sau reacții la anumite materiale. Cunoscând aceste aspecte, poți face o alegere mai informată și poți evita disconfortul sau alte probleme legate de purtarea lentilelor de contact.

Lentilele moi sunt cele mai comune și sunt fabricate dintr-un material hidrofil care permite oxigenului să ajungă la cornee. Lentilele rigide, pe de altă parte, sunt mai durabile și pot oferi o vedere mai clară, dar pot necesita o perioadă mai mare de acomodare. În unele cazuri, optometristul poate recomanda lentile hibride, care combină confortul lentilelor moi cu claritatea lentilelor rigide.

3. Acordă atenție mărcilor

În lumea lentilelor de contact, există o varietate mare de mărci, fiecare cu propriile lor caracteristici. Companiile au tehnologii patentate și materiale unice, utilizate la fabricarea lentilelor lor de contact. Acestea pot oferi o experiență de folosire superioară, incluzând confort sporit, claritate vizuală excelentă și un risc redus de iritații sau infecții oculare. 

Optometristul tău este în măsură să te sfătuiască în privința mărcii sau tipului de lentile de contact potrivite. Acesta ține cont de factori precum nevoile tale vizuale, stilul de viață și orice condiții oculare pe care le ai. Așadar, dacă îți recomandă lentile de contact lunare Air Optix Night & Day Aqua, este bine să iei în considerare acest sfat. Datorită materialului respirabil din care sunt confecționate, cantitatea de oxigen furnizată este de până la 6 ori mai mare, comparativ cu cea de la lentile din hidrogel. Cu alte cuvinte, vei beneficia de confort sporit ziua și noaptea, pe toată durata de folosire. 

4. Cât de des intenționezi să porți lentilele de contact?

Dacă planifici să întrebuințezi lentilele de contact doar pentru evenimente speciale sau ocazional, variantele de unică folosință pot fi cele mai bune alegeri. Pe de altă parte, dacă vrei să scapi de trecerea de la ochelari la lentile și înapoi, poți merge pe varianta de a schimba lentilele de contact lunar.

Adaptarea la lentile poate dura ceva timp, mai ales dacă ești la prima experiență. Lentilele de contact moi sunt, în general, mai confortabile și mai ușor de adaptat decât cele rigide. 

Iată câteva sfaturi de urmat:

  • începe să le porți doar câteva ore pe zi, crescând treptat durata;
  • asigură-te că lentilele de contact sunt curate înainte de a le întrebuința;
  • în cazul în care simți un oarecare disconfort, încearcă să lubrifiezi lentilele cu soluție salină sau să le cureți înainte de a le reintroduce în ochi;
  • la primele semne ale unor probleme, mergi la consult de specialitate! 

5. Rutina de îngrijire: ești sigur că vei face ce trebuie?

Îngrijirea lentilelor de contact este o etapă esențială pentru a asigura confortul și sănătatea ochilor tăi. Rutina de curățare a lentilelor de contact trebuie urmată cu strictețe, iar înlocuirea dispozitivelor de corecția, la timp cu unele noi, este pasul care face diferența între o vedere clară și corectă și apariția unor probleme. 

În timp ce unele lentile sunt de unică folosință, seara se scot și se aruncă, altele pot fi utilizate o lună înainte de a fi schimbate, așa cum este cazul lentilelor de contact lunare Air Optix plus HydraGlyde Multifocal

Care sunt pașii ce trebuie urmați pentru aplicarea corectă a lentilelor de contact?

  • spală-te pe mâini cu apă și săpun și usucă-le cu un prosop fără scame;
  • plasează lentila pe vârful degetului arătător de la mâna dominantă și verifică dacă este poziționată corect;
  • cu degetul mijlociu de la aceeași mână, trage de pleoapa inferioară, iar cu degetul arătător al celeilalte mâini, ridică pleoapa superioară;
  • privește drept și aplică lentila pe ochi;
  • lasă pleoapa să coboare treptat, rotește privirea de câteva ori și clipește;
  • repetă procedeul la celălalt ochi. 

Care sunt pașii ce trebuie urmați pentru îndepărtarea lentilelor de contact?

  • spală-te pe mâini cu apă și săpun și usucă-le cu un prosop fără scame;
  • privește în sus, trage pleoapa inferioară a ochiului;
  • prinde ușor lentila între buricele degetului mare și cel arătător, trage de marginile ei și glisează în exterior. 

Pentru că fiecare utilizator de lentile de contant este unic și are anumite nevoi, alegerea perechii potrivite de lentile de contact trebuie realizată cu ajutorul specialistului care realizează înainte un control optometric. Indicațiile producătorului, dar și cele ale optometristului sunt de mare ajutor, așadar trebuie urmate întocmai, pentru menținerea sănătății vederii și a ochilor!

Sursă de informare:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10737-contacts

Ultima oră

Comentariul meu