Comunitatea medicală internațională este alarmată de o tendință îngrijorătoare: creșterea numărului de cazuri de cancer în rândul tinerilor. Conform unor date recente din SUA, rata diagnosticării cancerului la persoanele sub 50 de ani a crescut la 107,8 cazuri la 100.000 de persoane în 2019, o creștere semnificativă față de 95,6 în 2000, potrivit WSJ, citat de Mediafax.
Un studiu publicat în BMJ Oncology a raportat, de asemenea, o creștere globală a incidenței cancerelor la persoanele sub 50 de ani, observând cele mai mari rate în America de Nord, Australia și Europa de Vest. Medicii sunt în căutarea cauzelor acestei tendințe, suspectând modificări în stilul de viață, cum ar fi scăderea activității fizice, consumul crescut de alimente ultraprocesate și expunerea la noi toxine.
Dr. Andrea Cercek de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York a declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) că pacienții sunt din ce în ce mai tineri și că s-ar putea să fie vorba de o schimbare legată de alimentație, medicamente sau alți factori necunoscuți încă.
Moartea actorului Chadwick Boseman la 43 de ani din cauza cancerului de colon în 2020 a adus în atenția publicului prevalența în creștere a cancerului colorectal în rândul persoanelor sub 50 de ani. Această tendință a alarmat oncologii deja în deceniul anterior și s-a extins și la alte tipuri de cancer.
S-a dublat incidența cancerelor de colon în ultimii 25 de ani la persoane sub 55 de ani
Deși cancerul afectează în continuare mai des persoanele în vârstă, creșterea numărului de cazuri cu debut precoce amenință să frâneze progresul. În 2019, unul din cinci pacienți noi cu cancer colorectal avea sub 55 de ani, aproape dublu față de 1995. Acești pacienți mai tineri sunt adesea diagnosticați în stadii avansate.
Cercetătorii analizează diverse cauze posibile, de la stilul de viață sedentar până la expunerea la microplastice. Studii au arătat că există un risc crescut de cancer colorectal la femeile care petrec mult timp în fața televizorului sau consumă băuturi zaharoase. Alimentele prăjite și foarte procesate, obezitatea și nașterea prin cezariană au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de cancer precoce.
Dr. Y. Nancy You de la University of Texas MD Anderson Cancer Center din Houston a subliniat că mulți dintre pacienții tineri sunt într-o formă fizică bună, ceea ce sugerează că obezitatea și stilul de viață nu sunt singurele explicații pentru creșterea incidenței cancerului în rândul tinerilor.