acuzații grave aduse spitalului județean sibiu. un sibian susține că a fost mințit despre starea tatălui său: „l-am dus pe picioare și l-am luat mort”

Un sibian susține că reprezentanții Spitalului de Urgență din Sibiu l-au mințit referitor la sănătatea tatălui său, internat la secția Boli Infecțioase. Spitalul, pe de altă parte, afirmă că bărbatul a fost înștiințat atât de dimineață, cât și în după-amiaza aceleiași zi, despre starea pacientului.

Nicolae Libicean susține că nu a fost anunțat că tatăl său a căzut din pat și și-a fracturat șoldul, în data de 2 ianuarie, decât cu multe ore mai târziu. Acesta ar fi aflat la ora 14.00 cu toate că evenimentul nefericit a avut loc la ora 6.00 dimineața. Bărbatul afirmă că a fost o singură dată sunat de spital, 8 ore mai târziu de la producerea incidentului. Reprezentanții Spitalului Județean spun că bărbatul a fost înștiințat atât de dimineață, cât și după-amiaza cu privire la starea de sănătate a pacientului.

Nicolae Libicean este bărbatul care a murit vineri, 5 ianuarie, în urma unui stop cardio respirator. Familia acestuia susține că angajații spitalului nu i-a informat despre starea de sănătate a pacientului, ei aflând despre complicațiile apărute mult prea târziu.

Sibianul a ajuns la Urgență, trimis de medicul de familie după ce l-a consultat acasă. Acesta avea simptomele unei gripe. Ajuns la Spitalul Județean din Sibiu, angajații spitalului i-au dat un alt verdict și anume Covid. Bărbatul de 73 de ani a fost internat la secția Boli Infecțioase. În dimineața zilei de 2 ianuarie a căzut din pat și și-a fracturat șoldul. Familia a aflat de complicația apărută, la ora 14.00. Între timp, la ora 12.00, un alt membru al familiei a mers la spital să se intereseze de starea pacientului, moment în care nu i s-a spus nimic despre incidentul în urma căruia bărbatul și-a fracturat șoldul.

”După două zile, de când era internat la spital, a căzut din pat și și-a rupt piciorul din șold. El și-a rupt piciorul noaptea, noi nu am știut. Pentru că avea Covid, ne-au spus că nu poate fi transferat la secția Ortopedie pentru a fi operat la șold. Câteva zile mai târziu a intrat în stop cardio-respirator și a murit. Pe mine m-a deranjat că angajații spitalului nu comunică. Noi l-am dus pe picioare și după câteva zile l-am luat mort”, a spus fiul bărbatului, Nicolae Libicean.

Răspunsul Spitalului Județean Sibiu

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Sibiu susțin că bărbatul a ajuns la spital cu o formă severă de Covid. Cât despre fractura la șold, bărbatul ar fi refuzat operația. „Pacientul Libicean Nicolae, în vârstă de 73 de ani, a fost internat în Secția Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu în data de 28.12.2023, cu diagnosticul de infecție SARS CoV-2 în formă severă, cu necesar de oxigen încă de la internare.

În data de 02.01.2024, pacientul a prezentat o fractură de șold stâng, prin traumatism prin cădere de la aceeași înălțime. Fractura a fost confirmată imagistic și s-a solicitat consult ortopedic, în urma căruia s-a propus intervenția chirurgicală de urgență. Pacientul a refuzat operația, fapt consemnat în foaia de observație.

În aceeași zi, data de 02.01.2024, a fost informat fiul pacientului asupra producerii evenimentului, respectiv fracturarea șoldului stâng, precum și asupra refuzului domnului Libicean Nicolae privind intervenția chirurgicală”, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu, Cristina Bălău.

„Fiul pacientului a fost contactat de două ori”

Cât despre informarea aparținătorului referitor la starea bărbatului internat cu Covid, reprezentanții spun că acesta a fost sunat de două ori în cursul aceleiași zile. „Pacientul Nicolae Libicean a căzut în cursul nopții de 02.01.2024, în jurul orei 6:00, iar aparținătorul, reprezentat prin fiul pacientului, a fost contactat de două ori, la aceeași dată – în cursul dimineții, pentru a fi anunțat în legătură cu căzătura, apoi în cursul după-amiezii pentru a-i fi adus la cunoștință faptul că se confirmă fractura și că pacientul refuză operația”, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu, Cristina Bălău.

În contextul acestei situații spitalul a dorit să menționeze câteva aspecte esențiale.

„Timpii de anunțare a aparținătorilor cu privire la modificări în starea pacienților variază în funcție de durata investigațiilor și tratamentelor, respectiv intervențiilor medicale necesare pentru a facilita ameliorarea cât mai rapidă a simptomelor pacientului.

În același timp, este important de menționat faptul că decesul pacientului Nicolae Libicean nu a survenit în urma traumatismului la șoldul stâng, ci a agravării afecțiunii pulmonare cu care s-a prezentat la spital și pentru care era tratat în cadrul secției Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Atât personalul medical cât și conducerea spitalului lucrează constant la oferirea unui tratament corespunzător pacienților unității medicale, dar și la facilitarea unei comunicări transparente cu aparținătorii. Având în vedere aspectele semnalate, aparținătorul a fost anunțat cu privire la starea pacientului Nicolae Libicean în momentul în care acest lucru a fost posibil, iar starea pacientului nu ar fi fost în nicio măsură modificată din punct de vedere medical de o discuție mai rapidă cu acesta. Comunicarea rapidă este în primul rând esențială la nivelul echipei medicale, apoi, desigur, cea cu aparținătorii”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Sibiu.

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Si eu am patit mai rau. Eu nu am fost anuntata de Dr.TOHATI ca va fi operat sotul meu fara nici un fel de analiza. L-am dus pe picioare cu 100 kg si l-am adus dupa 2 saptamini in pampersi. A gresit operatia taind vezica si totul s-a varsat in el. Nu am avut bani sa-l dau in judecata. Oricum este un criminal ca nu a fost singurul caz..