concedii medicale

Guvernul introduce contribuții la sănătate pentru concediile medicale, cu excepția celor acordate în cazul accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, transmite Digi24.

La începutul anului 2024, românii care intră în concediu medical vor fi obligați să plătească 10% contribuții la sănătate din indemnizația primită în această perioadă. Măsura se aplică tuturor concediilor medicale, cu excepția celor acordate în cazul accidentelor de muncă sau bolilor profesionale.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că această măsură este necesară pentru a reduce costurile sistemului de sănătate. “Am ajuns în situația în care în concediul medical ai salariul mult mai mare decât dacă ai fi la muncă”, a spus Rafila. “Cheltuielile pentru concediile medicale au ajuns la cifra record de 6,3 miliarde de lei”.

Marcel Boloș, ministrul Muncii, a explicat că măsura se aplică pentru a descuraja abuzurile. “Nu vorbim de cei cu boli cronice, cu boli profesionale, de cei cu indemnizații de maternitate și paternitate”, a spus Boloș. “Vă dau un exemplu. O reorganizare a activității într-o instituție publică a dus adeseori la concedii medicale de 2-3 luni. Nu e o situație normală”.

Anul trecut s-au aprobat 4,3 milioane de concedii medicale, costurile fiind de peste 6 miliarde de lei.

Ultima oră

Comentariul meu