Aricii pitici africani reprezintă niște animale de companie pline de afecțiune care îți fac ziua mai frumoasă cu drăgălășenia lor. Pe internet sunt sute de videoclipuri cu arici pitici care strâng mii ce aprecieri și care au devenit tot mai râvniți de iubitorii de animale. Sebastian este un sibian care s-a îndrăgostit de aricii pitici de pe internet și a decis să își cumpere o pereche, drept animale de companie.
Sibianul iubește animalele de când se știe, iar pentru arici a descoperit că are o pasiune în urmă cu nouă ani, când a comandat tocmai din Germania prima pereche de arici. Sibianul spune că în continuare aricii pitici africani îl impresionează prin inteligența de care dau dovadă.
„Pentru mine a fost o pasiune de mai demult pentru că i-am văzut pe internet și mi-am dat seama că trebuie să cumpăr și eu unii. Am luat o pereche din Germania, acum mulți ani în urmă. Pentru mine este mai mult o pasiune decât o afacere. Noi avem rar puiuți de dat, iar atunci când avem, suntem foarte atenți cui îi vindem, pentru că ne dorim ca aricii să ducă o viață cât mai lungă și liniștită”, spune Sebastian.
Sibianul și-a făcut o pagină de facebook „Arici pitic african Sibiu” unde postează fotografii cu aricii sau videoclipuri primite de la clienții cărora le-a vândut un animăluț țepos. Aricilor le sunt atribuite adesea nume în funcție de aspectul lor. Cu toate că arată aproape identic, aceștia au și caracteristici prin care se diferențiază. De exemplu, Snow este un pui de arici pitic african care are țepii în totalitate albi.
Aricii africani, animalul de companie ideal pentru copii
Cu toate că par niște animale de companie pretențioase, Sebastian spune că nu este deloc așa, ci din contră. Aricii pitici africani nu sunt periculoși, caută afecțiune și sunt curați la fel ca o pisică. Țepii lor nu sunt nici ei o problemă.
„Un arici african este la fel ca un cățel sau o pisică. Aceștia oferă afecțiune și sunt ideali pentru pentru persoanele care au prea mult timp liber. Nu sunt niște animăluțe costisitoare. Sunt inteligenți precum cățeii și curați precum pisicile. De asemenea, nevoile le fac la litieră. Sunt foarte curați. Este un animal ideal pentru copii, aricii fiind foarte blânzi. Ei pot fi plimbați și în lesă”, spune sibianul.
Acesta mai spune că aricii pitici africani nu au nimic în comun cu cei sălbatici. Cei din urmă nu sunt prietenoși și nici nu pot fi ținuți legal în casă. În schimb aricii „de casă” pot fi un prieten pe o perioadă lungă de timp.
Condiții pe care stăpânul trebuie să le îndeplinească
Aricii pitici nu sunt pretențioși nici la mâncare. Aceștia pot fi hrăniți cu mâncare de căini luată din magazine. În schimb, au nevoie de o temperatură ridicată pentru că altfel pot intra în hibernare, proces care pentru ei poate fi fatal.
„Pe lângă faptul că au nevoie de iubire și atenție, aricii pitici africani trebuie să trăiască într-un mediu cald. Iarna trebuie sa stea la minim 20 de grade pentru că sub 20 de grade intra în hibernare și acest lucru poate fi fatal. Pe timpul verii pot sta și afară, însă când vremea se răcește trebuie să fie ținuți la căldură”, spune sibianul.
În prezent, Sebastian are acasă șase arici pitici, trei femele și trei masculi. Femelele nasc de două, trei ori pe an iar puii sunt vânduți când au minim două luni. Datorită pasiunii pentru creșterea acestor animale de companie „neobișnuite”, Sebastian își alege atent clientela. El știe că un arici poate avea o viață lungă doar dacă este crescut într-un mediu călduros și iubitor.
În medie, ariciul african trăiește aproximativ trei ani, însă Sebastian a avut un arici pitic care a trăit chiar și șapte ani. În ceea ce privește problemele medicale ale aricilor, acesta recomandă Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj. În Sibiu sunt puține clinci care au medici specializați când vine vorba de animalele exotice, categorie din care face parte și ariciul pitic.
Sibianul vinde un arici pitic cu 400 de lei. Acesta poate fi contactat pe pagina de facebook „Arici pitic african Sibiu”.
Atât timp cât nu sunt legi și regulamente care protejează riguros animalele, aceste „afaceri” sunt create numai cu scop de profit financiar, fără nici o considerație pentru bietele animale. Aricii nu sunt animale de companie în primul rând, România încă are o problema uriașă cu legile pt protejarea animalelor și cum tratam câinii și pisicile, și acum deschidem porțile a posibil abuz altor animale. Nu e OK.
Superbi?