Reacția Primăriei Sibiu după scandalul cu comercianții de înghețată de pe Bălcescu. „Domnul Costea s-a înregistrat greșit, din culpă proprie”

În urma scandalului produs de unul dintre comercianții care se ocupă cu vânzarea de porumb și înghețată în centrul Sibiului, Primăria a efectuat verificări interne cu privire la programările online pentru desfășurarea comerțului stradal pe str. N. Bălcescu, care au confirmat corectitudinea desfășurării procedurii.

Lucian Costea, unul dintre comercianții care se ocupă cu vânzarea de înghețată și porumb, pe Pietonala Nicolae Bălcescu, a acuzat Primăria Sibiu de faptul că a modificat site-ul în ultimul moment, pentru „a-i sabota” pe unii dintre vânzători. Miercuri dimineața acesta s-a arătat revoltat și a făcut scandal în fața Serviciului Public de Administrare a Domeniul Public.

Vezi și: Primul scandal al anului la Sibiu. Comercianții de înghețată și porumb de pe Bălcescu acuză Primăria de sabotaj și șmecherii (video foto)

Primăria Sibiu demontează radical afirmațiile bărbatului, declanșând verificări interne care au dus la contrariul acuzațiilor comerciantului Costea. Astfel, în urma anchetei s-a demonstrată că Lucian Costea s-a programat greșit din neatenție.

Având în vedere acuzațiile publice aduse de un comerciant, precum și faptul că acesta a depus la Primăria Sibiu o petiție în acest sens, primarul Astrid Fodor a dispus Direcției IT o cercetare în sistemul informatic utilizat de către Serviciul de Administrare a Domeniului Public (SPADPP) pentru programările online, în scopul verificării celor sesizate.

Reacția Primăriei Sibiu după scandalul cu comercianții de înghețată de pe Bălcescu. „Domnul Costea s-a înregistrat greșit, din culpă proprie”
Sursa foto: Arhivă

După desfășurarea verificărilor interne, reprezentanții Primăriei Sibiu au constatat următoarele:

  • „În ceea ce privește publicarea butoanelor aferente programărilor online pentru ocuparea domeniului public în scopul comerțului stradal pe str. N. Bălcescu și respectiv pentru abonamentele în parcarea Hipodrom, s-au respectat regulile specificate în anunțul public afișat pe site-ul SPADPP în data de 12 decembrie – https://spadpp.sibiu.ro/site/detail/914 – și în comunicatul de presă emis în 13 decembrie și publicat pe site-ul Primăriei Sibiu, https://sibiu.ro/primaria/comunicat/11944 , precum și în presa locală. În aceste anunțuri se menționează clar că programările online se vor putea face din data de 15 decembrie, DE LA ORA 09.00, pe butonul DEDICAT. Concret, în data de 15 decembrie, la ora 08.30 au fost publicate pe site cele două butoane noi, unul pentru comerțul stradal pe str. N. Bălcescu, care a devenit activ la ora 09.00 și unul pentru abonamentele în parcarea Hipodrom, care a devenit activ la ora 08.58.

De altfel, domnul Costea cunoștea prevederile HCL 66/2023 care reglementau această procedură de înscriere, dat fiind faptul că o citează într-o adresă transmisă către SPADPP în 29 noiembrie 2023. În răspunsul formulat de SPADPP în 11 decembrie 2023 a fost atașat oricum și textul acestei hotărâri, pentru a asigura o cât mai bună informare a celor interesați.

Reacția Primăriei Sibiu după scandalul cu comercianții de înghețată de pe Bălcescu. „Domnul Costea s-a înregistrat greșit, din culpă proprie”

Mai mult, din analiza imaginilor publicate de domnul Costea în mass media și depuse și la Primăria Sibiu ca așa-zisă dovadă, s-a constatat că prima planșă foto (Anexa 1) prezentată de acesta ca imagine a site-ului SPADPP din data de 15 decembrie, ora 08.59 este de fapt o imagine preluată de pe un arhivator web (web.archive.org) ilustrând imaginea site-ului din 4 decembrie, ora 15.58, captura din arhivă fiind făcută în data de 3 ianuarie, ora 03.21 dimineața (așa cum se vede în task-bar-ul din imaginea prezentată de petent, precum și în colțul dreapta jos – Anexa 1)

Reacția Primăriei Sibiu după scandalul cu comercianții de înghețată de pe Bălcescu. „Domnul Costea s-a înregistrat greșit, din culpă proprie”

În cazul celei de-a doua planșe foto (Anexa 2) publicată de domnul Costea și transmisă și în petiția depusă la Primărie, prezentată de petent ca imagine a site-ului SPADPP în data de 15 decembrie, ora 09.01, parte din captura care conținea data și ora au fost decupate de petent în mod intenționat, pentru a-și putea susține teoria. Print screen-ul din această planșă este realizat cel mai probabil la aceeași dată și oră cu prima planșă (3 ianuarie, ora 03.21 dimineața) și nu în 15 decembrie, la ora 09.01 așa cum susține petentul, având în vedere că prima știre din secțiunea „Știri si Anunțuri” care apare în imagine are data de 29 decembrie 2023.

Reacția Primăriei Sibiu după scandalul cu comercianții de înghețată de pe Bălcescu. „Domnul Costea s-a înregistrat greșit, din culpă proprie”Prin urmare, afirmațiile domnului Costea că butoanele de pe site ar fi fost schimbate incorect, “subit”, nu se confirmă. În concluzie, în urma verificărilor, rezultă că procedura de programare online a fost respectată, desfășurându-se corect și transparent. Dovadă în acest sens fac și programările online efectuate de celelalte persoane care, cu atenție și bună credință, au citit și au urmat procedura făcută publică în anunț și în comunicatul de presă.

Comerciantul putea să anuleze programarea eronată

Primăria Sibiu transmite că „domnul Costea s-a înregistrat greșit, din culpă proprie, pe butonul destinat programărilor online pentru achiziția unui abonament în parcarea Hipodrom. Conform evidențelor informatice clare pe care le deținem, domnul Costea a finalizat procedura de programare online la ora 08:58:17. Chiar și în acest caz, al unei înregistrări greșite din culpa domnului Costea, acesta avea posibilitatea să anuleze programarea eronată, să acceseze ulterior butonul corect și să se înscrie acolo, dat fiind faptul că perioada de înscriere a fost din 15 până în 31 decembrie, iar înscrierea cu nr. 8 (nr. maxim de locuri ce pot fi ocupate pe str. N. Bălcescu) a fost realizată după ora 12.00, în 15 decembrie – având deci timp să remedieze greșeala proprie”.

„Să se adreseze organelor competente”

Reprezentanții Primăriei Sibiu au făcut referire și acuzațiile aduse de Lucian Costea unui alt comerciant, respectiv Duralia Alexandru. „În ceea ce privește afirmațiile domnului Costea cu privire la apelul telefonic primit din partea domnului Duralia Alexandru, îl îndrumăm pe domnul Costea să se adreseze organelor competente.

Cât despre programările multiple realizate de domnul Duralia, nu înțelegem nemulțumirea domnului Costea în contextul în care și domnul Costea a depus 4 cereri în numele unor societăți la care dânsul este asociat unic. De altfel și în anul 2023 a procedat la fel: în prima sesiune de înscrieri a depus 2 cereri și, pentru că nu avea documentele în regulă la dosar, a reclamat în Consiliul Local așa-zise nedreptăți și a solicitat organizarea unei a doua sesiuni de înscrieri, în care a depus tot 2 cereri, în urma cărora a primit dreptul să desfășoare comerț pe domeniul public, pe str. N. Bălcescu”, se arată în comunicatul transmis de Primăria Sibiu.

 

 

 

Ultima oră