uciderea lui kreiner. pontul despre omul de afaceri, venit de la un prieten. „a încercat să-i dea somn. regretă fapta, e credincios”

Noi informații ies la iveală în cazul crimei omului de afaceri Adrian Kreiner. Anchetatorii au pus cap la cap fiecare detaliu și, în urma audierii cărăușului din județul Timiș, au stabilit ce s-a întâmplat în noaptea jafului de la Sibiu. În timp ce unul dintre presupușii criminali a fost încarcerat la Sibiu, altul este în continuare arestat în Marea Britanie. Cel de-al treilea autor al crimei este de negăsit. 

uciderea lui kreiner. pontul despre omul de afaceri, venit de la un prieten. „a încercat să-i dea somn. regretă fapta, e credincios”

Crima de pe strada Moldoveanu din Sibiu a avut loc în noaptea de 5 spre 6 noiembrie 2023. Potrivit informațiilor publicate pe rejust.ro, cei trei inculpați, Ghiță Laurențiu, Minae Marian Cristian și Zuleam Costinel Cosmin, au ajuns la Sibiu în data de 4 noiembrie, împreună cu o femeie, iubita lui Zuleam, și cu Ilie Sitariu, cărăușul din Timiș. Atunci au închiriat un apartament pe Doamna Stanca în Șelimbăr unde inculpatului din Timiș credea inițial că femeia avea să practice prostituția. În aceeași zi, ei s-au plimbat prin mall-ul din Șelimbăr, după care, spre seară, femeia și cărăușul au plecat înapoi în Timișoara. 

VEZI ȘI: Filmare cu atacatorii după jaful în stil mafiot

Au venit la pont

Informațiile adunate până în acest moment arată că cei trei presupuși criminali au venit la pont în Sibiu. Aflaseră de la un prieten de omul de afaceri și știau că în casa lui vor găsi lucruri de valoare. Călăuza din Timiș a bănuit de la bun început că cei trei vor săvârși o faptă penală, însă nu știa despre ce este vorba. 

„Am bănuit de la bun început și faptul că cei trei bărbați călătoresc către Sibiu în legătură cu pontul privind omul de afaceri sibian, dar eram convins și de faptul că (n.r.: femeia) va rămâne și ea. În acel moment mi-am dat seama că apartamentul a fost închiriat pentru cei trei, și nu pentru practicarea prostituției de către femeie. I-am spus acesteia că nu mă opun ca ea să se întoarcă cu mine la Timișoara (…) Pe drum am discutat cu aceasta că eu nu vreau să fiu implicat în activitățile infracționale ale lui (n.r.: Zuleam), eu având problemele mele din trecut”, a declarat Ilie Sitariu, călăuza din Timiș. 

Vezi aici cine e suspectul din Timiș

uciderea lui kreiner. pontul despre omul de afaceri, venit de la un prieten. „a încercat să-i dea somn. regretă fapta, e credincios”
Ilie Sitariu, suspectul din Timiș

Scene oribile în vila de pe Moldoveanu

Cei trei presupuși criminali au plănuit în detaliu jaful și l-au urmărit pe Kreiner dintr-o casă părăsită situată vizavi de vila lui. În noaptea de 5 spre 6 noiembrie, au dat atacul. Credeau că omul de afaceri va fi singur în locuință și că totul va decurge conform planului, dar lucrurile au degenerat rapid, fiindcă sibianul era alături de fiica și iubita lui. 

„În data de 06.11.2023, în jurul orei 02:30, persoane necunoscute au pătruns prin efracție în curtea imobilului și ulterior în interiorul imobilului unde se afla persoana vătămată Kreiner împreună cu fiica sa și concubina sa. Asupra persoanei vătămate Kreiner, care se afla la parterul locuinței, au fost exercitate multiple acte de violență la nivelul capului, trunchiului precum și membrelor, după care a fost legată cu mâinile la spate și posibil sufocată cu un covor, persoana vătămată fiind descoperită de organele de poliție la ora 03:04 în stare de inconștiență cu pulsul foarte scăzut, fiind necesară efectuarea manevrelor de resuscitare care au fost începute de către organele de poliție si continuate de către echipajul medical”, se arată în rechizitoriul publicat pe rejust.ro. 

Declarațiile fiicei lui Adrian Kreiner: „M-a împins cu picioarele, m-a amenințat cu arma”

Fiica omului de afaceri, care se afla într-un dormitor la etajul 1 al imobilului, a ieșit din cameră, alarmată fiind de zgomotul produs la parter. În acel moment, unul dintre autori, care avea o cagula pe cap, a observat-o. Fata s-a speriat și a fugit înapoi în dormitor, unde s-a înarmat cu un briceag și s-a ascuns în dressing, de unde a sunat la 112. Apelul a fost scurt, căci a fost descoperită imediat de unul dintre criminali, care a rupt ușa.  

„M-au lovit peste mână și astfel mi-au căzut telefonul si briceagul. Bărbatul mai înalt stătea în partea stângă a dressingului și nu spunea nimic, însă cel mai mic de statură, care avea ochii căprui spre verde, s-a apropiat de mine, m-a întrebat agresiv pe limba engleză unde sunt banii, iar când i-am spus că nu știu, m-a împins cu picioarele și a început să mă lovească, m-a ridicat de la pământ, m-a amenințat cu arma la tâmplă, întrebându-mă încontinuu unde sunt banii. I-am răspuns că nu știu dar pot să-i dau banii mei din geantă”, a declarat fiica lui Adrian Kreiner.  

După ce le-a dat atacatorilor banii pe care îi avea în portofel, mai exact 40 euro şi 100 de lei, fiica lui Kreiner a fost amenințată din nou cu pistolul de către unul din atacatori care l-a încărcat și i l-a pus la cap, întrebând-o de mai multe ori unde sunt banii. În tot acest timp, celălalt atacator a analizat dressingul și a observat mai multe ceasuri, pe care le-a băgat într-o geantă. A scotocit inclusiv toate sertarele din dormitor, dar nu a găsit nimic. Apoi, înainte de a coborî la parter, i-a spus fetei că îi va omorî tatăl. 

Au intrat în curte la ora 02:22 și au ieșit după 38 de minute

În urma vizionării imaginilor surprinse de camerele de supraveghere montate în exteriorul imobilului, s-a constatat faptul că doi dintre cei trei autori pătruns în curtea imobilului la ora 02:22, prin forțarea unei structuri metalice din zidul ce împrejmuiește imobilul, iar unul dintre autori a produs un scurt circuit la unul dintre felinarele amplasate în interiorul curții, determinând stingerea acestora la ora 02:26. În continuare, cei doi autori au reușit să deschidă un geam termopan de la garaj (garajul fiind integrat în casă) și au reușit să pătrundă în interiorul acestuia la ora 02:36, iar apoi direct în living prin intermediul unei uși care era descuiată. La ora 02:46 a pătruns în curte prin același loc și al treilea autor care, după pătrundere, a repus la locul ei structura metalică din zid pentru a nu lăsat nicio urmă.

„La ora 02:58, unul dintre autori iese afară din imobil, merge pentru câteva secunde la colțul din față al casei, după care intră înapoi în imobil. La ora 02:59, același autor iese din nou din imobil şi escaladează zidul din spate ce împrejmuiește imobilul, chiar în dreptul camerei de supraveghere care îi surprinde parțial fața (zona ochilor si a nasului), iar după aproximativ 40 de secunde, acesta sare înapoi în curte şi intră în imobil, după care imediat se poate observa cum toți cei trei autori părăsesc locuința și curtea victimei, la ora 03:00, prin același loc prin care au și intrat”, se arată în rechizitoriul publicat pe rejust.ro.

uciderea lui kreiner. pontul despre omul de afaceri, venit de la un prieten. „a încercat să-i dea somn. regretă fapta, e credincios”
Casa omului de afaceri

Cauza morții lui Adrian Kreiner

Din fișa de constatări preliminare din 06.11.2023 întocmită de Serviciul de Medicină Legală Sibiu a rezultat că Adrian Kreiner a prezentat multiple echimoze și hematoame la nivel cranian, la nivelul toracelui și abdomenului, dar și escoriații la nivel cervical și pe membre. „Leziunile traumatice s-au putut produce la data de 06 noiembrie 2023 prin lovire repetată cu corpuri dure, prin zgâriere cu unghiile la nivel cervical, prin cădere pe un plan dur neregulat, precum şi prin mecanism de contenție la nivelul membrelor. Din documentele medicale reiese că prezintă și edem cerebral difuz, cu status neurologic sever alterat, în cadrul unei encefalopatii hipoxice, determinată de un stop cardio-respirator resuscitat și, posibil de o asfixie mecanică atipică”, se arată în rechizitoriu.

Medicii legiști au mai arătat că moartea omului de afaceri a fost una violentă și s-a datorat comei consecutive unei „encefalopatii hipoxice survenită în urma unui stop cardio-respirator resuscitat, cel mai probabil urmare a unei asfixii mecanice prin lipsă de aport de oxigen, la o persoană cu un traumatism toraco-abdominal”.

uciderea lui kreiner. pontul despre omul de afaceri, venit de la un prieten. „a încercat să-i dea somn. regretă fapta, e credincios”
Adrian Kreiner/Sursa: Facebook

Declarații despre capul grupării: „Era foarte credincios”

Imediat după crimă, cei trei indivizi au fost văzuți plecând spre apartamentul închiriat în Șelimbăr. Câteva ore mai târziu, au mers la Deva, acolo unde aveau o mașină, pe care au condus-o până în Timiș. Abia când au aflat că Kreiner a decedat au luat decizia de la fugi din țară. 

Citește și: Filmul crimei lui Kreiner

Ilie Sitariu, bărbatul din Timiș care i-a găzduit pe criminali, a declarat în fața anchetatorilor ce anume a discutat cu Zuleam, capul grupării. „Ne-a spus să plecăm, totodată afirmând că s-a terminat, spunând că a murit victima. În acel moment m-a întrebat și pe mine dacă îl scot din țară, că vrea să plece. Am fost blocat și eu și nu i-am dat niciun răspuns până nu am ajuns acasă”, a spus Sitariu. 

În ziua morții lui Kreiner, doi dintre criminali au dezgropat ceasurile pe care le furaseră din casa afaceristului. „Fuseseră îngropate undeva aproape, întrupând nu i-a luat mult să se întoarcă cu ele”, a spus Sitariu la audieri. 

Despre Zuleam Costinel Cosmin, capul grupării, bărbatul din Timiș a spus că era un om credincios și că, în urma faptei, nu s-a temut de legi, ci mai degrabă de Dumnezeu. „Am urcat cu toții în casă, iar (n.r.: Zuleam) se întreba cum de s-a întâmplat acest lucru (moartea victimei), întrucât el l-a lăsat bine, fiind conștient. Totodată, a și arătat cum a strâns victima de gât, prinzând-o cu gâtul între braț și trunchi, afirmând că doar a încercat să îi dea somn pentru că victima opunea rezistență. El manifesta o puternică stare de regret, întrucât era foarte credincios și nu îl interesa neapărat răspunderea penală cu privire la fapta sa, ci răspunderea în fața lui Dumnezeu, întrucât fapta aceasta nu se poate ierta. În același timp, a spus că oricum nu au cum să fie găsiți, numai dacă sunt dați în primire de cineva (…) a mai afirmat că pe oricare dintre ei îi va lua, acela să își asume fapta și că dacă îl va da cineva în primire. A mai afirmat că această discuție va rămâne în mormânt și că dacă cineva îl va da în primire, el va spune că cu acela a săvârșit fapta. Așa mi-am dat seama că el a fost cel care a strâns victima de gât. El era dărâmat, nici nu se putea orienta în spațiu”, a spus Sitariu la audieri. 

Ilie Sitariu este cel care i-a scos din țară pe Zuleam Costinel Cosmin și pe iubita acestuia. Le-a fost călăuză până la Aeroportul din Budapesta. Presupusul criminal a reușit să scape și în continuare este căutat de oamenii legii.

uciderea lui kreiner. pontul despre omul de afaceri, venit de la un prieten. „a încercat să-i dea somn. regretă fapta, e credincios”

Ceilalți doi inculpați, Minae și Ghiță, au fost prinși de oamenii legii cu ajutorul autorităților străine. Unul era în Irlanda de Nord, iar celălalt în Scoția. Până în acest moment, doar Ghiță Laurențiu a fost adus în România. Celălalt bărbat urmează să fie extrădat. 

uciderea lui kreiner. pontul despre omul de afaceri, venit de la un prieten. „a încercat să-i dea somn. regretă fapta, e credincios”
Minae (stânga) și Ghiță (dreapta)

Unul dintre criminali a vrut să meargă acasă de sărbători

Ghiță Laurențiu ceruse inclusiv să fie lăsat acasă de sărbători, însă instanța a respins cererea sa de arestare la domiciliu. „Inculpatul solicită să fie pus în stare de libertate până se judecă procesul, pentru a putea fi alături de familie și copii, să își petreacă sărbătorile alături de ei”, se arată în rechizitoriul publicat pe rejust.ro. 

De când a fost adus în țară, el nu a vrut să mai ofere nicio declarație. „Inculpatul nu a dat declarație nici în fața judecătorului de drepturi și libertăți și nici în fața procurorului. Acesta a înțeles să uzeze de dreptul la tăcere”, a declarat, miercuri, prim procurorul adjunct Mihaela Ruginosu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu