Parcul Belvedere și pistele de biciclete de pe malurile Cibinului au fost principalele investiții inaugurate anul acesta în Sibiu. Tot în 2023 a fost inaugurat și Comandamentul Corpului NATO. Copiii din satul Glâmboaca au fost extrem de fericiți în acest an, căci în satul lor s-a deschis primul loc de joacă.
Primul parc amenajat în Sibiu în ultimii 30 de ani
Deschiderea parcului „Belvedere”, singurul parc amenajat în oraș în ultimii treizeci de ani, a fost așteptată cu nerăbdare de toți sibienii, pentru că reprezintă o oază de verdeață în plus față de vechiul parc Sub Arini. Amenajarea acestuia a început în vara anului 2021 după ce, ani la rândul, zona a fost un munte de moloz, fiind locul unde oamenii obișnuiau să depoziteze materiale din construcții și fel și fel de deșeuri. Dar zona s-a transformat radical, iar cel mai nou parc al orașului a prins o formă spectaculoasă.
Al doilea parc ca mărime după Sub Arini a fost inaugurat în luna august, în prezența primarului Astrid Fodor, directorului general ADR Centru, Simion Crețu și a altor personalități din oraș și din țară. A fost o investiție greu de realizat, însă sibienii se bucură astăzi de un nou spațiu verde.
(VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI DIN BELVEDERE)
Parcul Belvedere are o suprafață de 6,4 hectare. Accesul se face din strada Preot Bacca, trecând pe lângă o fântână arteziană și un labirint de verdeață. Zonele de relaxare sunt compuse din mobilier stradal și insule de vegetație cu arbori, arbuști și flori, pe o suprafață de 56.000 de metri pătrați. Terenul de sport este multifuncțional, ceea ce înseamnă că sibienii pot juca aici baschet, tenis și minifotbal. Proiectul a propus, totodată, și amenajarea unui loc de joacă pentru copii cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani, dar și zonă de fitness în aer liber. De asemenea, a fost montată și o minitiroliană, cât și un teren de minigolf compus din 11 piste. Pe partea de Est a parcului a fost realizat și un punct de belvedere, dar și un pump-truck pentru bicicliști și un spațiu îngrădit pentru animalele de companie.
Pistele de biciclete de pe malurile Cibinului
O altă mare investiție a fost inaugurată la începutul lunii august a anului 2023: pistele de biciclete de pe malurile Cibinului. Proiectul a fost finanțat prin fonduri europene prin Programul Operațional Regional.
În total, s-au creat peste 3,6 kilometri de pistă pentru biciclete în dublu sens, între strada Maramureșului și până în cartierul Gușterița în zona podului centurii ocolitoare. Noua pistă a fost conectată cu coridorul Ștrand – Parcul Sub Arini și cu pista de pe strada Podului, până în Zona Industrială Est. Au fost create treceri de pe un mal pe celălalt, o pasarelă circulară, ce reprezintă o noutate la nivel național, și au fost plantați peste 430 de arbori, peste 500 de arbuști și alte 1.500 de plante perene.
(VEZI AICI IMAGINI DE LA INAUGURAREA PISTELOR)
În zona podului peste Cibin de pe Șoseaua Alba Iulia a fost realizată o piațetă, iar în zona confluenței pârâului Rossbach cu râul Cibin a fost făcută o poieniță urbană. De asemenea, 3 deck-uri au fost realizate pentru a deservi drept puncte de odihnă bicicliștilor.
Sibiul, un oraș mai sigur
În octombrie 2023, Corpul Multinațional de Sud-Est de la Sibiu a devenit operațional. Din acel moment, orașul a devenit mai sigur și mai bine păzit de militarii veniți din 17 țări aliate ale NATO.
Rolul Comandamentului NATO de la Sibiu este de a apăra terestru, în caz de război, România și Bulgaria. „Eu cred că sibienii trebuie să se simtă mai siguri și nu doar sibienii să se simtă mai siguri, eu cred că toți românii și bulgarii ar trebui să simtă mai siguri având această structură de comandă control, care de astăzi are ca responsabilitate asigurarea descurajării și, la nevoie, apărarea României și Bulgariei”, a spus generalul-maior Dragoș Dumitru Iacob la inaugurare. (DETALII AICI)
Primul loc de joacă dintr-un sat sibian
Anul 2023 a adus bucurie în inimile mai multor copii din Glâmboaca, căci a fost inaugurat primul loc de joacă din satul lor. Acesta a fost realizat, în proporție de 90%, din sponsorizări, diferența fiind suportată din fondurile Asociației Timp și Suflet. Terenul a fost pus la dispoziție de Primăria orașului Avrig.
În acest proiect s-a investit mult timp și s-a pus mult suflet pentru ca micuții din sat să aibă un loc unde să se poată juca. Spațiul a fost amenajat sub formă de circuit educativ. (DETALII AICI)
Monumentul Calfelor din Mediaș
În luna octombrie a fost inaugurat, în curtea Muzeului Municipal Mediaș, un monument dedicat Calfelor Călătoare din Europa.
Monumentul a fost amplasat la Mediaș în urma unui parteneriat încheiat între Primăria Municipiului Mediaș și Confederația Calfelor Europene cu sediul la Paris. Acesta a fost proiectat de către arhitectul german David OEHME (Halsbrücke) și a fost expus publicului pentru prima dată în anul 2018 la Berna, în Elveția, și ulterior la Paris, ajungând în acest an la Mediaș. Sculptura reprezintă, prin structura ei, comunitatea tuturor breslelor meșteșugărești, și este considerată un veritabil ambasador al cauzei tuturor calfelor călătoare de pe continentul european.
Cum nu se putea mai bine; în parcul Belvedere și pe pista de biciclete se vor antrena cei din Comandantul NATO!
La mulți ani România! Sau ceva.