Facturile la energia electrică și gaz ne preocupă azi pe toți și întrebările despre cum poți reduce consumul au devenit prioritate. Pentru a ne ajuta să fim mai eficienți în gestionarea resurselor, experții răspund la câteva întrebări frecvente.
E mai ieftin să fierbi apă pentru paste într-un ceainic electric sau într-o cratiță pe aragaz?
Britanicii spun că un ceainic electric este mai eficient decât un aragaz sau o plită electrică pentru încălzirea apei, deoarece este încălzit din interior, în timp ce cratița este încălzită din exterior și trebuie să se încălzească mai întâi. Ceainicele vor fierbe apa mai rapid și vor folosi mai puține unități de energie.
Cu toate acestea, deși aragazele au nevoie de mai mult timp ca să încălzească apa și folosesc de până la trei ori mai multă energie în termeni de unități, organizația pentru consumatori Which? spune că, deoarece gazul este mai ieftin decât electricitatea, ar fi puțin mai ieftin să fierbi apa pe aragaz decât să folosești un ceainic electric. Acest lucru presupune că fierbi doar cantitatea de apă de care ai nevoie, folosești un capac și oprești aragazul imediat ce apa a fiert, scrie The Guardian.
Pierd energie dacă las încărcătorul de telefon conectat?
Da. Britanicii estimează că până la 23% din consumul nostru electric ar putea fi atribuit dispozitivelor vampir – încărcătoare lăsate conectate și pornite sau dispozitive aflate în modul stand-by. Sistemele hi-fi, televizoarele, decodoarele și consolele de jocuri aflate în așteptare folosesc toate energie – și cu cât dispozitivul este mai vechi, cu atât este mai mare consumul în modul stand-by. La fel de păguboase sunt și încărcătoarele nevăzute, cum ar fi cele pentru periuțele de dinți electrice, mașinile de ras, etc.
„Imediat ce dispozitivul tău este complet încărcat, încearcă să te obișnuiești să-l deconectezi,” spune Marc Robson, expert în energie inteligentă la British Gas. „În plus față de economisirea energiei, acest lucru va prelungi viața bateriei tale.”
Ce e mai ieftin, o plită electrică sau un aragaz?
Un aragaz, pentru că prețul pe unitate este mai mic decât cel al electricității. Acest lucru este parțial compensat dacă ai o plită cu inducție. „Dacă încerci să reduci emisia de carbon, ia în considerare utilizarea unei plite electrice sau cu inducție în loc de gaz,” spune Horne. „Plitele cu inducție sunt în general cele mai eficiente energetic, deoarece nu se pierde energie încălzind spațiul în jurul cratiței.”
Indiferent ce aparat casnic ai, Robson spune că poți reduce consumul de energie prin alegeri atente: „Folosește dimensiunea potrivită pentru ceea ce gătești și umple vasul doar cu câtă apă ai nevoie. Un capac va economisi energie și va reduce și condensul în bucătărie.”
Pot să-mi spăl hainele corect la mai puțin de 40 de grade Celsius?
Da. Detergenții moderni pentru spălare funcționează eficient la temperaturi mai scăzute. Anumite mărci de detergent afirmă că produsele lor funcționează la 30 de grade Celsius. Cu toate acestea, Which? spune că testele au arătat că „puterea de curățare a fost ușor mai slabă la 20 de grade Celsius în comparație cu 40 de grade Celsius”, dar și că „trecerea la un detergent lichid a ajutat și ar trebui să fie suficientă pentru curățarea zilnică”. Simpla mutare a termostatului la 30 de grade Celsius contribuie semnificativ la reducerea costului de funcționare a unei mașini de spălat.
Ar trebui să mențin temperatura casei la un nivel constant sau să o las să se răcească și să se încălzească?
Evită să oprești centrala termică. Dacă locuința se va răci, ulterior consumul de energie va fi mai mare pentru a o reîncălzi. Atunci când pleci de acasă pentru mai mult de 24 de ore, este recomandată reducerea temperaturii ambientale la 16°C. Dacă perioada în care ești plecat depășește 2 zile, poți reduce temperatura la 8°C, urmând să revii la parametri inițiali la întoarcerea acasă, spune Engie.