Legea prin care se introduce un nou impozit, aplicabil celor ce dețin case sau mașini scumpe, stabilește și că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să vină cu modelul și conținutul declarației privind taxa pe lux până pe 26 decembrie. Cu toate astea, încă nu avem un proiect care să le contureze, scrie portalul de știri ziare.com.
Legea 296/2023, apărută pe final de octombrie, introduce în Codul fiscal un nou titlu, prin care se stabilește un impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.
Pentru ca așa-numita taxă pe lux să se poată aplica, Fiscul trebuie să stabilească modelul și conținutul declarației ce va fi utilizată în aceste situații.
Termenul în care ANAF trebuie să stabilească, prin ordin, modelul și conținutul declarației privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare era 26 decembrie.
Până acum însă, ANAF n-a pus în dezbatere un proiect de ordin prin care să fie stabilite detalii legate de declarația privind taxa pe lux.
Conform Legii 296/2023, impozitul special va viza, începând de anul viitor, casele și mașinile scumpe, astfel:
persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (500.000 de euro);
persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (75.000 de euro).
Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.