propunerea unui consilier local din sibiu. proiectele privind lucrări publice să fie analizate de comisia de urbanism. „oamenii ne reproșează că nu analizăm suficient proiectele”

Consilierul local Ioan Plesciuc (USR) a propus în Consiliul Local ca toate proiectele ce vizează lucrări publice să fie analizate de către Comisia de urbanism, și nu de Comisia de buget. Potrivit consilierului, mai mulți sibieni s-au arătat nemulțumiți de felul în care sunt analizate proiectele. 

Consilierul a cerut, în ultima ședință ordinară a Consiliului Local din acest an, ca toate proiectele care vizează lucrări publice să fie analizate de către Comisia de urbanism, din care fac parte consilieri care au pregătire tehnică. În prezent, proiectele de acest gen sunt analizate de Comisia de buget. Propunerea consilierului USR a venit în urma criticilor transmise de cetățeni cu privire la analiza deficitară a anumitor proiecte.

„Am primit de la cetățeni al orașului observații și critici cu privire la lucrările publice care se execută în Sibiu. Oamenii ne reproșează că nu analizăm suficient proiectele pe care le aprobăm în Consiliul Local și că nu ținem cont de nevoile reale ale locuitorilor și ale orașului atunci când votăm aprobarea lor. Cred că e nevoie să răspundem acestor critici și să îmbunătățim, dacă putem, modul de lucru al Consiliului Local, astfel încât cel puțin aspectul de analiză al proiectului să fie cât mai bine acoperit. Grupul consilierilor locali USR vine cu o propunere în acest sens. Avem în structura comisiilor de specialitate a Consiliului Local o comisie care se numește Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură. De când sunt consilier local și membru al acestei comisii, am primit spre analiză doar proiecte de hotărâri ce vizau probleme de urbanism și niciun proiect care să aibă ca obiect o lucrare publică. Pentru această ședință, Comisia de urbanism și lucrări publice a avut de analizat un singur proiect. Din dispoziția primarului, cu privire la convocarea ședinței de Consiliu Local, vedem că proiectele de hotărâri care vizează aprobarea lucrărilor publice sunt repartizate spre analiză la Comisia pentru buget. Pentru ședința de astăzi, Comisia de buget a avut de analizat 4 proiecte având ca subiect lucrări publice și în total 32 de proiecte. Este de remarcat mai întâi dezechilibrul de încărcare între cele două comisii, cu o singură hotărâre la prima comisie, față de 32 de hotărâri de analizat la cea de-a doua. Apoi observăm că 32 de proiecte la o singură comisie este un număr foarte mare, iar supraîncărcarea nu este de natură să favorizeze calitatea analizei, mai ales că domeniul de interes al comisiei este cel economic. Nu în ultimul rând, vedem că situația este cu totul anormală. Avem o comisie înființată pentru lucrări publice, dar care nu se ocupă deloc de lucrări publice. Pentru a îmbunătăți modul în care sunt analizate proiectele de lucrări publice și pentru a îmbunătăți chiar calitatea hotărârilor pe care le adoptăm aici, vă propunem ca repartizarea acestor proiecte să se facă spre Comisia de urbanism și lucrări publice. Avem acolo colegi consilieri cu pregătire tehnică, care înțeleg bine conținutul lucrărilor și implicațiile lor în ansamblul urbanistic al orașului, vor putea emite păreri critice și constructive cu privire la proiectele supuse dezbaterii și vor putea corecta multe din scăpările care, în prezent, produc nemulțumire între cetățenii pe care îi servim”, a spus consilierul Ioan Plesciuc. 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Proiectele trebuie analizate de cineva din exterior. De o firma de consultanta. Solutiile si de fapt implementarea lor sunt de cele mai multe ori problema cea mai mare a oamenilor.
    Ex. Lucrarea de la pod de pe Viitorului. In nici o lume normala nu dura 8-10 luni! De ce spun asta,pentru ca am urmarit santierul si cam batea vantul. Termenele de executie,mai ales pentru lucrari care afecteaza asa de mult cetatenii,trebuie scurtate,chiar daca cresc putin costurile. Sa nubmai zic ca s-au calarit si cu niste lucrari de asflatare la podul de la gara…
    Calea Dumbravii de pe Milea…nici acum nu e clar ce o sa fie,dar daca pe sensul spre Milea,nu s-a gandit banda pentru transportul in vomun,atunci se face degeaba.
    De asemenea locurile de parcare,cele din carosabil,ar trebui sa dispara. E o artera importanta,circulata. Asta impreuna cu 3 militieni in locurile importante,pentru o ora dimineata,ar face traficul mai usor.
    Impresia este de multe ori,ca decidentii nu au treaba/circula prin oras…pentru ca deciziile nu reflecta nevoile sau cererea.
    Alt aspect,comentat de multe ori. Mai multe gradinite si scoli. Si gasita o solutie impreuna cu dezvoltatorii. Daca le dati autorizatie pentru 100 de apartamnete,obligatoriu spatiu pentru gradinita. Scutiti de impozit 10 ani,spatiu la primarie…etc. sunt solutii. Orasul este aglomerat de oameni care se plimba sa isi duca si aduca copii de la scoala.