grevă japoneză la tursib. șoferii protestează pentru că nu primesc prime de crăciun
Sursa: Facebook/Tursib

Situația este tensionată la Tursib, societatea de transport public a Sibiului, acolo unde angajații anunță că vor începe protestele. Nemulțumiți că nu vor mai primi prime de Crăciun ca în anii trecuți, șoferii vor circula, începând de joi, cu banderola albe pe mâini, pentru a atrage atenția conducerii și aleșilor locali. 

Tensiunile de la Tursib au fost aduse în atenția publicului încă din luna octombrie, atunci când liderul de sindicat Eduard Teodosescu a pus pe masă, în fața primarului și consilierilor locali, problemele cu care se confuntă de o bună bucată de vreme angajații societății de transport public local. De pe atunci, șoferii autobuzelor amenințau că își vor da demisiile în lanț și că vor face grevă dacă nu sunt răsplătiți pe măsura muncii depuse. Neînțelegerile păreau că vor dispărea, mai ales că, la finalul lunii noiembrie Astrid Fodor a dat asigurări că situația s-a rezolvat și că șoferii își vor primi banii ceruți. Dar, acum, în pragul sărbătorilor de iarnă, aceștia au aflat că nu vor mai primi primă de Crăciun, ajutor material de care au beneficiat, până acum, în fiecare an. (VEZI AICI CE SPUNEA ASTRID FODOR LUNA TRECUTĂ)

„În rândul salariaților societății există o stare de tensiune socială care poate degenera, stare generată de neacordarea cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun a unei minime forme de ajutor material, în cuantum de 300 de lei/salariat și 300 lei/copil salariat, așa cum s-a acordat în fiecare an, conform art. 153 din contractul colectiv de muncă”, a transmis, miercuri, liderul Sindicatului Dumbrava Transport Public Local Sibiu, Eduard Teodosescu. 

Sindicaliștii au discutat cu conducerea societății pentru a afla de ce nu vor primi primă în acest an. Răspunsul a fost simplu: nu există fonduri pentru acest ajutor materiale. „Acordarea acestor ajutoare se face în baza prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b din fondul de cheltuieli sociale constituit prin aplicarea unei cote de max. 5% asupra cheltuielilor cu salariile. În discuțiile avute cu conducerea societății s-a reiterat ideea lipsei fondurilor necesare, deși în opinia noastră la întocmirea proiectului de buget pentru anul 2023, asupra căruia a fost efectuată procedura legală de consultare cu organizațiile sindicale, aceste sume erau prevăzute la capitolul dedicat acestor cheltuieli. Din păcate această consultare nu a continuat și cu ocazia rectificărilor bugetare efectuate pe parcursul anului 2023, astfel încât să ne putem asigura că există alocările necesare acestei forme de ajutor material de sărbători. În opinia noastră, pentru ultima rectificare bugetară ar fi trebuit să se prevadă și sumele aferente acestor cheltuieli sociale, pentru a acorda salariaților societății această formă minimală de ajutor material de sărbători”, spun sindicaliștii de la Tursib.

Salariații sunt nemulțumiți și au propus inclusiv o formă de protest radicală. Mulți dintre ei au amenințat, în trecut, că își vor depune demisiile. Dar, pentru a nu afecta activitatea societății și cetățenii care folosesc mijloacele de transport, sindicaliștii au recurs la greva japoneză. Începând de joi, șoferii de autobuz vor circula cu banderole albe pe mâini. 

„În anul 2023 conducătorii de autobuz, mecanicii, dar și celelalte categorii de salariați au asigurat funcționarea societății și au contribuit la regularitatea și frecvența circulației mijloacelor de transport în comun. Prin acordarea acestor ajutoare de sărbători vom fi mult mai aproape de instaurarea unui climat de pace socială în rândul salariaților societății, fiind în același timp o formă de apreciere a activității acestora, într-o perioadă dificilă, din punct de vedere financiar pentru salariații din România. Solicităm implicarea factorilor de decizie pentru rezolvarea acestei probleme, evitând astfel forme de protest ulterioare, de o mai mare intensitate, care pot afecta activitatea de transport public în municipiul Sibiu”, a transmis liderul de sindicat Eduard Teodosescu.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Hoata de Fodor, la ea nu-s probleme, ca isi ia leafa, dar soferii Tursib, care se trezesc la 4-5 dimineata, ca oamenii sa fie la munca la ora 6 dimineata… Pai ce le convine lor ca asatia sa conduca 8 ore/zi autobuzul pt 2200-2500 lei! pe cine cred prosti?