Directorul Bibliotecii Astra, Răzvan Pop, a vorbit în cadrul emisiunii „Ora de Cultură” despre transformarea bibliotecii într-un hub cultural și care au fost primii pași făcuți pentru acest demers.
Pentru a atrage cât mai mulți tineri la Biblioteca Astra, conducerea a început să implementeze noi idei. „Primul pas a fost să oferim gratis spațiul bibliotecii tuturor cluburilor de cărți care vor să se întâlnească într-un loc, în Sibiu. Am creat un grup de voluntari foarte buni, cam 130 de voluntari. Le-am dat libertatea să și gândească propriile proiecte și au făcut un club de dezbatere”, spune directorul.
Primăriile din județ se arată receptive la noile inițiative propuse de Biblioteca Astra. „Dacă bibliotecile devin hub-uri, și deja lucrăm cu două trei primării în acest sens, acele hub-uri sunt exact pe calapodul bibliotecii. Va fi un loc în care o școală poate să vină să și facă și o clasă, poate și două trei calculatoare și pot ține ore, atunci e cu totul altceva. Eu zic că dacă reușim în două, trei, patru, zece primării să creăm un exemplu de bune practici, ușor, ușor, cam toate primăriile vor adopta”, a spus directorul Bibliotecii Astra, Răzvan Pop.
Concluzia la care a ajuns directorul este că biblioteca pentru a supraviețui trebuie să aducă noutăți, indiferent că este vorba despre digitizarea cărților sau despre crearea unui spațiu de tip hub. „Este absolut necesar ca o bibliotecă să devină un hub cultural, unde lumea să vină să își desfășoare activitatea și, evident, să se lege și de ideea de carte. Altfel devenim arhive și arhivele funcționează în altă situație”, a spus acesta.