Un nou tip de ajutor social pentru români. De la 1 ianuarie se acordă venitul minim de incluziune

De la 1 ianuarie 2024, venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei vor fi înlocuite de venitul minim de incluziune (VMI). Acest beneficiu va fi acordat persoanelor și familiilor aflate în situații de dificultate, indiferent dacă au sau nu copii.

VMI are două componente: sprijinul pentru incluziune și sprijinul pentru familia cu copii.

Sprijinul pentru incluziune este acordat persoanelor singure sau familiilor care nu au niciun venit sau ale căror venituri sunt mai mici de 275 de lei pe membru de familie. Cuantumul acestui sprijin este de 275 de lei pe membru de familie, dar poate fi majorat în funcție de veniturile și structura familiei.

Sprijinul pentru familia cu copii este acordat familiilor cu copii în vârstă de până la 18 ani. Cuantumul acestui sprijin este de 107 lei pe copil pentru familiile cu venituri nete ajustate de maximum 275 de lei pe lună, 214 lei pe copil pentru familiile cu venituri nete ajustate de maximum 500 de lei pe lună și 321 lei pe copil pentru familiile cu venituri nete ajustate mai mari de 500 de lei pe lună.

Pentru a beneficia de VMI, solicitanții trebuie să depună o singură cerere pentru ambele componente. Cererea se depune la Serviciul Public de Asistență Socială de la nivelul primăriei comunei, orașului, municipiului sau a sectorului Municipiului București, în a cărui rază teritorială beneficiarii au domiciliul sau reședința.

Beneficiarii de ajutor social și/sau de alocație pentru susținerea familiei sunt sfătuiți să depună cererea pentru VMI până la 31 decembrie 2023, pentru a asigura continuitatea acordării acestui tip de drepturi sociale.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică