pnl vrea să comaseze alegerile locale cu primul tur al prezidenţialelor, în septembrie

Partidul Național Liberal (PNL) propune comasarea alegerilor locale și prezidențiale în luna septembrie a anului 2024. Această propunere este în discuție în coaliția de guvernare, dar nu a fost încă aprobată, scrie Digi24.

PNL consideră că comasarea alegerilor ar fi benefică pentru mai multe motive. În primul rând, ar reduce costurile electorale și ar simplifica procesul de vot pentru cetățeni. În al doilea rând, ar permite electoratului să își exprime preferințele politice într-un singur scrutin.

Conform calculelor PNL, dacă alegerile locale și prezidențiale ar fi organizate în același an, turul doi al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc în luna octombrie. În acest fel, noul președinte ar putea prelua mandatul atunci când și-l termină actualul președinte, Klaus Iohannis.

PNL nu a anunțat încă un candidat la alegerile prezidențiale. Însă, potrivit surselor politice, Nicolae Ciucă, actualul prim-ministru, are prima șansă de a fi candidatul PNL.

În ceea ce privește alegerile locale, PNL ar putea susține candidați independenți în unele județe. De asemenea, partidul nu exclude posibilitatea de a forma o coaliție de guvernare cu PSD după alegeri.

Ultima oră

Comentariul meu