Patronii de terase din Sibiu nu sunt de acord cu noua taxă propusă de Primărie. „Se dorește dublarea fără o consultare și fără justificări”

Patronii restaurantelor, cafenelelor și hotelurilor  din Sibiu se opun noului proiect pus în dezbatere de municipalitate, care prevede majorarea taxei speciale pentru terasele de pe domeniul public. 

Organizația Patronală Horeca Sibiu, formată din 52 de membri (restaurante, cafenele, unități hoteliere) și 720 de angajați, se opune deciziei primăriei de a modifica taxa de ocupare a domeniului public. „Ne manifestăm dezacordul cu privire la această modificare”, spun reprezentanții organizației. 

Citește și: Veste proastă pentru patronii de terase. Taxa de ocupare a domeniului public de dublează 

Taxa pentru terase s-ar putea dubla

În anul 2020, Primăria Sibiu a micșorat taxa specială pentru amplasarea teraselor pentru a acorda un ajutor operatorilor afectați de pandemie. Până în 2022 inclusiv, aceasta a fost de 50 de bani pe metru pătrat pe zi. Din 2023, tariful s-a dublat, devenind astfel 1 leu/metru pătrat/zi. Agenții economici din HoReCa se vor confrunta cu o nouă creștere a tarifului de anul viitor. Potrivit unui proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică, taxa pe care proprietarii de restaurante, cafenele și baruri, care au terase amplasate pe domeniul public și privat al municipiului Sibiu, ajunge la 2 lei/metru pătrat. Acesta a fost, practic, tariful aplicat înainte de pandemie.

Operatorii economici se declară nemulțumiți și spun că nu au fost consultați de primărie, cerând să fie menținut tariful actual de 1 leu/metru pătrat/zi. 

„La nivelul municipiului Sibiu a existat un sprijin acordat de către municipalitate în sensul limitării cuantumului chiriei percepute pentru amplasarea teraselor pe domeniul public la un nivel pe care toți membrii Organizației l-am apreciat si l-am considerat echitabil raportat la contextul economic în care ne aflăm. Cuantumul actual de 1 leu/mp/zi este proporțional contextului economic în care ne aflăm și solicităm a fi menținut.

Prin proiectul de modificare a tarifului de ocupare al domeniului public pentru anul 2024 se dorește dublarea acestui tarif fără o consultare prealabilă a agenților economici implicați și fără a se justifica în vreun fel necesitate acestei majorări. Condițiile economice care guvernează activitatea specifică domeniului HORECA și în special a membrilor Organizației s-au modificat în mod substanțial prin schimbările propuse de Guvern prin măsurile economico-fiscale adoptate începând cu luna octombrie 2023 și până în prezent. Gradul de ocupare al unităților de cazare a scăzut treptat în acest an, costurile cu materia primă și energia s-au majorat simțitor, lipsa de predictibilitate fiscală s-a accentuat, domeniul HORECA fiind în permanență afectat în mod negativ de toate aceste schimbări.

Constatam cu îngrijorare faptul că, deși ne-am manifestat în mod repetat dorința și disponibilitatea de a participa la orice discuție/proiect inițiat de municipalitate care ar putea avea legătură cu domeniul HORECA din mun. Sibiu, nu am fost anunțați în nicio modalitate despre această modificare, aflând despre existenta proiectului din presa locală”, spun reprezentanții Organizației Patronală Horeca Sibiu. 

Taxa, mai mare decât în Oradea și Craiova

Agenții economici din domeniul Horeca susțin că taxa de ocupare a domeniului public, în cazul teraselor, este mult mai mică în alte orașe. La Oradea și Craiova, tariful este sub 1 leu pe zi. 

„Cu titlu de exemplu, vă aducem la cunoștință faptul că în alte orașe, cuantumul taxei este inferior valorii produse de dvs. prin proiectul de modificare – în acest sens vă rugăm să aveți în vedere: Oradea – 0,41 lei/mp/zi (adică 150 lei/an/mp dacă închiriezi pe o perioadă mai lungă de 12 luni) sau Craiova – 0,60 lei/mp/zi. Mai mult, trebuie menționat faptul că în acest an, Craiova are organizat un târg de Crăciun care face o concurență reală celui din Sibiu, o bună parte din turiști optând pentru Craiova în detrimentul Sibiului. Această migrare a turiștilor înseamnă venituri mai mici atât pentru organizatorii Târgului de Crăciun, cât și pentru agenții comerciali implicați în domeniul Horeca”, susțin reprezentanții Organizației Patronală Horeca din Sibiu într-o adresă transmisă Primăriei Sibiu. 

Patronii din domeniul Horeca cer primăriei să țină cont inclusiv de noile taxe și impozite instituite de Guvern și să nu pună piedici în dezvoltarea activității pe care și-o desfășoară. „Ne dorim să aveți înțelepciunea necesară pentru a putea constata că modificările propuse de municipalitatea sibiană sunt în detrimentul tuturor agenților economici din domeniul Horeca sibian, să reveniți cu privire la această modificare și să mențineți cuantumul taxei de închiriere al domeniului public la cel puțin nivelul actual de 1 leu/mp/zi sau chiar să ne raliem celorlalte orașe din România care au un nivel mai scăzut al acestei taxe”, încheie reprezentanții organizației Horeca. 

Patronii de terase din Sibiu nu sunt de acord cu noua taxă propusă de Primărie. „Se dorește dublarea fără o consultare și fără justificări”

Ultima oră