petarde și artificii confiscate de poliție într-un magazin din sibiu și la un vânzător din târgul obor
foto: arhivă

În ultimele 72 de ore, polițiștii sibieni au desfășurat acțiuni de combatere a traficului și utilizării ilegale de articole pirotehnice.

”În data de 15 decembrie, polițiștii au efectuat un control la o societate comercială autorizată pentru deținerea și comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile F1 și P1. În urma controlului, s-a constatat că societatea deținea și comercializa ilegal 10 baterii de artificii din categoria F2, în valoare de aproximativ 1.000 lei.

În data de 17 decembrie, polițiștii au depistat un bărbat care deținea fără drept 17 petarde din categoria F2.

În ambele cazuri, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 37 lit. a din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.” transmit politiștii din Sibiu.

Polițiștii atenționează publicul cu privire la riscurile utilizării necorespunzătoare a articolelor pirotehnice.

Recomandări pentru achiziționarea și utilizarea articolelor pirotehnice:

  • Cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate.
  • Verificați eticheta articolelor pirotehnice. Acestea trebuie să fie inscripționate în limba română.
  • Evitați achiziționarea articolelor pirotehnice din mediul online.

În ceea ce privește achiziționarea de articole pirotehnice din mediul online, recomandăm următoarele:

  • Nu cumpărați articole pirotehnice de pe site-uri care nu afișează mesaje de informare privind categoria din care fac parte articolele pirotehnice puse la vânzare și nici condițiile privind limitele de vârstă ale persoanelor care cumpără.
  • Fiți atenți la prețul articolelor pirotehnice. Prețurile prea mici pot fi un semn că articolele sunt contrafăcute sau interzise la comercializare.

Pentru a evita implicarea în evenimente negative, respectați următoarele reguli:

  • Nu folosiți articole pirotehnice între orele 24:00 și 6:00, cu excepția perioadelor autorizate.
  • Nu folosiți articole pirotehnice la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe și de instalațiile electrice de înaltă tensiune.
  • Nu folosiți articole pirotehnice la o distanță mai mică de 500 m de păduri.
  • Nu folosiți articole pirotehnice în apropierea persoanelor, animalelor sau a bunurilor care pot fi afectate de explozie.

Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, se vor aplica sancțiuni contravenționale.

Recomandăm părinților să discute cu copiii lor despre riscurile utilizării necorespunzătoare a articolelor pirotehnice și să îi învețe cum să le folosească în siguranță.

Ultima oră

Comentariul meu