pomana porcului și șorici ca la bunici la târgul de țară de la muzeul astra

La Muzeul ASTRA s-a mâncat sâmbătă și duminică așa cum se mânca altă dată la bunici, în satul tradițional, și așa cum o mai fac astăzi puțini dintre noi, care mai au încă animale crescute pe lângă casă. Sibienii au fost invitați să participe la un eveniment gastronomic devenit deja tradiție, organizat cu câteva zile în avans față de sărbătoarea Sfântului Ignat.

„În tradiția românească, sărbătoarea Sfântului Ignat are mai mult un caracter domestic iar perpetuarea unor obiceiuri de alimentație tradițională i-a asigurat notorietatea. Sfântul Ignat este mai degrabă un sfânt al belșugului și un vestitor al sărbătorii celei mari a Nașterii Domnului”, a explicat Mihaela Gherghel, muzeograf.

În zona bucătăriei Târgului de țară, sibienii au putut observa pregătirile specifice bucătăriei tradiționale în pragul sărbătorii Crăciunului și au gustat din preparatele gătite în ceaune mari, pe jăratic. Animalele sacrificate pentru degustare au fost crescute peste an chiar în incinta muzeului și hrănite cu mâncare produsă în grădină.

Pentru 25 de lei porția, cei prezenți au mâncat ciorba de porc acrită cu zeamă de varză sau pomana porcului servită cu mămăliguță. S-au făcut și jumări, care au fost mâncate calde, cu pâine și sare și s-a servit șorici proaspăt făcut.pomana porcului și șorici ca la bunici la târgul de țară de la muzeul astra

„Nu mai avem bunici la țară și pe nimeni care să mai crească un porc în familie. Am venit azi cu cei mici ca să mâncăm ceva proaspăt și bun, și ca să vadă și ei cum se prepară porcul”, a declarat Simona, una dintre mămicile venite împreună cu familia la Târgul de țară.

La eveniment au fost prezenți sute de oameni, veniți cu familiile și prietenii, care au migrat pe rând dinspre orașul acoperit cu promoroacă spre Pădurea Dumbrava.

„E plăcut să fii aici, în Muzeul ASTRA, între clădirile acestea vechi și să-ți amintești că acesta nu este doar trecutul, ci un trecut viu. Pentru că iată, aceste tradiții ne sunt oferite astăzi, când putem observa obiceiul acesta românesc de a sacrifica porcul și de a face atât de multe preparate delicioase din el. În Anglia mai poți cumpăra șorici în pachețele, la pub, dar nu e același lucru. Și putem lua carne de la măcelar, dar nu se compară cu cea pe care o iei de la un producător care a crescut animalul în curte și când carnea e preparată în stil tradițional”, a spus Michael, unul dintre oaspeții străini veniți în vizită.

În zona Târgului de țară au fost prezenți și producători care au expus produse tradiționale, pe care cei prezenți le-au putut degusta și cumpăra pentru a-și îmbelșuga masa de sărbătoare sau pentru a le face cadou.

Ultima oră

Comentariul meu