Protest la Tribunalul Sibiu. Judecătorii și procurorii asigură doar urgențele

Judecătorii Tribunalului Sibiu și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu protestează. Aceștia amâna judecarea cauzelor, respectiv restrâng activitatea și asigură doar urgențele.

Judecătorii sibieni au decis, joi, la Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Sibiu, unde s-a discutat despre Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, ordonanță pusă în dezbatere pe site-ul Ministerului de Finanțe în data de 13.12.2023, să protesteze. „Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Sibiu a hotărât adoptarea formei de protest, în sensul amânării judecării cauzelor aflate pe rolul instanței, începând cu ședințele de judecată din data de 15.12.2023, cu excepția cauzelor care se soluționează în regim de urgență; amânarea activității privind procedura prealabilă, precum şi neparticiparea la constituirea birourilor electorale, până la convocarea unei noi Adunări Generale a Judecătorilor. În funcție de soluția legislativă ce se va adopta, urmează a se convoca o nouă Adunare Generală a Judecătorilor care va stabili continuarea, suspendarea sau încetarea formei de protest”, anunță Cornelia Prundaru, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sibiu.

În același timp, și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au început un protest. Ei vor restrânge activitatea și vor asigura doar urgențele.

„Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a hotărât următoarele: Susținerea necondiționată a protestului personalului auxiliar de specialitate din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Susținerea în integralitate a punctului de vedere exprimat de Consiliul Superior al Magistraturii prin adresa nr. 23701 din 14.12.2023 adresată Ministrului Justiției, prin care se critică articolul VIII din proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului referitor la plata sumelor stabilite cu titlu de drepturi de natură salarială pentru personalul din sistemul justiției prin hotărâri judecătorești definitive și acte administrative emise anterior intrării în vigoare a O.U.G. nr. 99/2023 și se solicită reformularea acestui articol în acord cu criticile aduse”, transmite Mihaela Ruginosu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Începând cu data de 15.12.2023, pe o perioadă nedeterminată de timp, se vor pune în aplicare următoarele măsuri:

Procurorii din cadrul Secției Judiciare participă:

  • La judecarea cauzelor cu arestați aflate în faza de urmărire penală, de cameră preliminară și de judecată;
  • În cauzele în care este sesizat Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sibiu;
  • În cauzele având ca obiect măsurile de siguranță și măsurile de siguranță provizorii: obligarea la tratament medical și internare medicală;
  • În cauzele în care există riscul împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale într-un interval de timp mai mic de un an;
  • Cauzele civile cu caracter urgent.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și supraveghere a acesteia fac cercetări, supraveghează ori soluționează:

  • Cauzele în care s-au luat sau urmează a se lua măsuri preventive și/sau asiguratorii;
  • Cauzele în care urmează a fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți
  • Alte cauze apreciate de fiecare procuror ca fiind urgente.

Conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu:

  • Suspendă programul de audiență cu publicul;
  • Emite un comunicat de presă prin care vor fi aduse la cunoștința publicului măsurile adoptate la art. 1 – 3 ale prezentei hotărâri;
  • Adoptă măsuri pe o perioadă nedefinită de restrângere a activității procurorilor numai la anumite cauze considerate urgente, potrivit celor anterior precizate.

Ultima oră