Avalanșă de pneumonii la copii, în Sibiu. Aproape 500 de cazuri doar în ultima lună

În Sibiu, zeci de copii au fost internați la spital din cauza pneumoniilor. În ultimele patru săptămâni numărul copiilor spitalizați din cauza pneumoniei a fost mult mai mare decât al celor care au fost internați cu infecții ale căilor respiratorii.

Direcția de Sănătate Publică Sibiu informează că procentul îmbolnăvirilor de pneumonie la copii a variat între 27 și 35% din totalul cazurilor raportate, numărul copiilor cu acest diagnostic fiind de 481, cu o medie de 122 cazuri/săptămână. Procentul internărilor a fost însă mult mai mare față de infecțiile virale ale cailor respiratorii superioare, ajungând la 32% din cazuri, pneumonia fiind un diagnostic mai sever, ce necesită frecvent supraveghere intensivă, de specialitate. Pe subgrupele de vârstă, circa 62% din sugari (0-1 an) au necesitat spitalizare, la celelalte grupe (2-4 și 5-14 ani) procentele fiind de 27,2%, respectiv 24,5%.

Jumătate din cazuri sunt infecții virale respiratorii

Cazurile de infecții virale ale căilor respiratorii superioare la copii reprezintă mai mult de jumătate din totalul îmbolnăvirilor pentru toate categoriile de vârstă raportate, procentul variind între 54 și 62%. În perioada 13. 11 – 12. 12 s-au înregistrat, la copii, 4.292 cazuri IACRS, în medie 1073 cazuri pe săptămână, cu 173 de internări, respectiv 4% din cazuri.

Cele mai multe îmbolnăviri (circa 55%) au apărut la grupul de vârstă 5 – 14 ani, adică grupul copiii care merg la grădiniță sau școală, dar cele mai multe internări s-au înregistrat la sugari, respectiv 43% din totalul internărilor.

Cum prevenim

DSP Sibiu amintește că este perioada rece, respectiv sezonul „normal” al afecțiunilor respiratorii, de aceea nu trebuie să scăpăm din vedere măsurile de prevenire deja cunoscute – alimentație adecvată, bogată în nutrienți cu aport crescut de vitamine, îmbrăcăminte și încălțăminte adaptate condițiilor meteo, evitarea variațiilor mari și bruște de temperatură, izolarea la domiciliu la primele semne de boală, cu consultarea medicului de familie și evitarea frecventării colectivităților, unde virozele se răspândesc extrem de repede, după cum reiese și din cifrele prezentate, cu numărul cel mai mare de cazuri la copiii care frecventează unitățile de învățământ.

Nu în ultimul rând, prezentarea la medicul de familie pentru administrarea vaccinurilor din calendarul național, adecvate vârstei, constituie unul din factorii care pot duce la scăderea numărului de îmbolnăviri în rândul copiilor.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică