Sistemul RO e-Factura devine obligatoriu de la 1 ianuarie

Guvernul României a aprobat, la începutul lunii decembrie 2023, o Ordonanță de Urgență care prevede obligativitatea facturării electronice pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii efectuate între persoane impozabile stabilite în România, în relația business-to-business (B2B), notează Digi24.

Obiectivul principal al acestei măsuri este reducerea fraudei fiscale, în special a evaziunii TVA. Facturarea electronică asigură o înregistrare unică și verificabilă a tranzacțiilor comerciale, ceea ce face mai dificilă falsificarea sau dublarea facturilor.

Implementarea sistemului de facturare electronică va avea loc în două etape:

  • În prima etapă, începând cu 1 ianuarie 2024, operatorii economici stabiliți în România vor avea obligația de a raporta în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituţiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării Ro e-Factura începând cu data de 01 iulie 2022.
  • În a doua etapă, începând cu 1 iulie 2024, emitenții facturilor electronice vor avea obligația de transmitere a acestora către destinatari, utilizând sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.

Operațiunile exceptate de la obligația utilizării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura sunt:

  • livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său;
  • livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său, cu excepția bunurilor transportate de cumpărătorul însuşi şi care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcaţiunilor şi a avioanelor de agrement sau a oricărui alt mijloc de transport de uz privat;
  • livrările intracomunitare de bunuri.

Facturarea electronică nu se aplică în situaţia prevăzută de art. 6 din OUG nr. 120/2021, cu modificările şi completările ulterioare.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiţi potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiţi potrivit legii, şi cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.

Prin excepţie, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu se sancţionează.

Pentru a se conforma noilor obligații legale, operatorii economici stabiliți în România au la dispoziție două opțiuni:

  • să utilizeze un furnizor de servicii de facturare electronică, care va genera și transmite facturile în numele lor;
  • să implementeze în mod independent sistemul de facturare electronică, utilizând o soluție software dedicată.

Ultima oră

Comentariul meu