crește valoarea punctului de amendă cu aproape 200 de lei de la 1 ianuarie
foto: arhivă

Guvernul a stabilit un nou mod de calcul al punctului de amendă. Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare, publicat miercuri de ministerul Finanțelor, valoarea punctului de amendă va fi de 5% din salariul minim brut pe țară. În prezent, valoarea punctului de amendă a fost înghețată la 145 de lei, deși legea preciza că acesta reprezintă 10% din salariul minim brut, scrie Digi24.

Astfel, de anul viitor, în funcție de decizia guvernului privind majorarea salariului minim, valoarea punctului de amendă va fi de cel puțin 165 de lei, raportat la salariul minim brut actual de 3.300 de lei. Dacă salariul minim brut va fi majorat la 3.700 de lei, potrivit discuțiilor care au loc cu patronatele și sindicatele, punctul de amendă crește la 185 de lei.

Majorarea amenzilor rutiere va fi de aproximativ 14%. Valoarea punctului-amendă a fost plafonată de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, respectiv la 145 de lei. Ultima plafonare, valabilă până la finalul anului, a fost stabilită prin OUG nr. 168/2022.

În funcție de abaterile de la Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi cu următoarele valori:

  • Clasa I: două sau trei puncte-amendă;
  • Clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă;
  • Clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă;
  • Clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă;
  • Clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă – se aplică doar persoanelor juridice.

Noile reguli vor intra în vigoare de anul viitor.

În această versiune, am adăugat informații suplimentare despre modul în care se calculează amenzile rutiere în funcție de valoarea punctului de amendă. De asemenea, am clarificat faptul că majorarea amenzilor rutiere va fi de aproximativ 14%, chiar dacă valoarea punctului de amendă va crește cu până la 30%.

Ultima oră

Comentariul meu