austria impune condiții româniei pentru a intra în spațiul air schengen

Austria relaxează veto-ul pentru România și Bulgaria în Schengen, cu condiția îndeplinirii unor cerințe

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat luni că a prezentat Comisiei Europene „condiţii clare” pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, cu ridicarea graniţelor aeriene, notează Digi24.

În mod concret, Karner cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră în România şi Bulgaria, precum şi allocarea de fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. În plus, ministrul austriac solicită controale întărite la frontierele terestre ale celor două țări, precum și preluarea de către România și Bulgaria a unor solicitanți de azil, în special afgani și sirieni.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că solicitările Austriei nu sunt exagerate și că România trebuie să își întărească frontierele. El a dat exemplul cazului Cherecheș, care a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr, cu zece ani mai tânăr.

Karner se va deplasa luni în Slovenia la o reuniune a miniștrilor de interne din aşa-numitul „Forum Salzburg”, pentru discuţii cu privire la viitorul spaţiului Schengen.

Ultima oră

Comentariul meu