a baby wearing traditional clothes
Photo by Ксения on Pexels.com

Ești însărcinată și ai început deja lista de cumpărături pentru bebelușul tău? Nu știi dacă să cumperi un ham pentru bebe, fiindcă există atâtea și atâtea păreri contradictorii în mediul online dar și printre cunoscuții tăi?

Ai nimerit unde trebuie! În acest articol vei descoperi tot ce trebuie să știi înainte de a lua decizia să achiziționezi un ham, ca să te asiguri că nu dai banii degeaba.

Ce sunt hamurile destinate bebelușilor?

În primul rând, hamurile pentru bebeluși sunt niște accesorii create inițial în scop terapeutic, pentru micuții cu dificultăți motorii sau pentru cei sub 6 luni diagnosticați cu displazie de șold. Însă, în ziua de azi foarte mulți părinți cu copii perfect sănătoși aleg aceste produse și spun că le-a schimbat viața. De ce? Pentru avantajele de care se bucură atât ei cât și cei mici.

Înainte să te hotărăști dacă acest produs ți se potrivește, trebuie să cunoști neapărat anumite aspecte și nu să te arunci la primul produs simpatic și ieftin de pe Google. Care sunt acelea?

  • Categoriile de hamuri existente;
  • Tipurile de hamuri prezente pe piață;
  • Criteriile de alegere a produsului potrivit;
  • Argumentele pro și contra pe care le aduc specialiștii și utilizatorii produsului.

Tipuri de ham

În primul rând, hamul numit „primii pași”, recomandat începând cu 8-9 luni și până la vârsta de 2 ani, suporta maxim 13 kg. Este modelul cel mai apreciat de părinți, deoarece susține copilașul începând cu zona scutecului și nu presează deloc stomacul.

Apoi, hamul de piept, recomandat de la 10 luni până la 4 ani, este ajustabil și se fixează în jurul pieptului și al umerilor.

Hamul tip rucsac, un model foarte util, nu numai că susține bebelușul în timpul mersului, dar în el se pot căra diverse obiecte ușoare, cum ar fi o jucărie, biberonul cu apă sau lapte. Este destinat micuților cu vârsta între 1 și 3 ani.

Și nu în ultimul rând, hamul tip centură, cu centuri ce se fixează în jurul taliei copilului și a părintelui. Vârsta recomandată: de la 2 la 5 ani.

Cum alegi cel mai potrivit ham pentru bebe

Ca în cazul oricărui produs pentru bebeluși, te interesează în primul rând siguranța copilului tău. Nu vrei ca el să fie pus în pericol sub nicio formă. Asigură-te mai întâi că produsul pe care îl cauți respectă toate reglementările UE, că susține în mod sănătos zona axilelor, umerilor și zona genitală.

Un alt criteriu la fel de important este confortul, atât al tău cât și al copilului. Dacă acesta dă semne că îl incomodează ceva, nu-l chinui și renunță la acel model! Părintele trebuie să stea și el comod atunci când folosește hamul, deci verifică și acest aspect.

Esențiale sunt și materiale din care este fabricat, hipoalergenice, netoxice, non constrângătoare, organice, 100% din bumbac.

Mărimea, greutatea și vârsta sunt la fel de importante. Asigură-te că hamul ales este potrivit copilului tău, dacă vrei ca acesta să-i fie sigur și confortabil.

De ce este atât de controversat?

Acum că ți-ai făcut o idee despre ce înseamnă un ham pentru bebe și la ce este util, iată care sunt părerile controversate vehiculate în mediul online și de ce sunt oamenii atât de sceptici.

Susținătorii acestui produs spun că avantajele utilizării lui sunt siguranța pe care i-o oferă copilului în timpul mersului (mai puține lovituri și plânsete), dezvoltarea musculară și confortul pentru părintele care nu mai trebuie să susțină micuțul de mânuțe atunci când merge (mai puține dureri de spate, potrivit pentru mamele care au deja un copil și sunt din nou însărcinate în ultimul trimestru și nu numai).

Totuși, de ce spun unii că hamul este complet inutil? Atunci când este folosit în exces poate cauza dependență, la fel ca în cazul premergătorului și antemergătorului. Când copilul se obișnuiește cu mersul susținut, nu va mai vrea să meargă nesusținut, așadar se poate ajunge la întârzierea mersului independent. Un alt dezavantaj ar fi forțarea mersului mult prea devreme.

Ultima oră

Comentariul meu